Print Friendly, PDF & Email

Zoals jullie weten bespreken wij graag de verschillende wereldkeukens met jullie. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten. Vandaag is het de beurt aan de Moorse keuken. Uit het boek Moors delen we met jullie een heerlijk recept: bloemkool uit de oven!

Ingrediënten
Voor 4 personen
2 uur bereidingstijd
1 grote bloemkool met blaadjes
½ theelepel korianderzaad
½ theelepel komijnzaad
½ theelepel venkelzaad
½ theelepel gerookt mild paprikapoeder
¼ theelepel gedroogde chilivlokken
½ theelepel kaneel
olijfolie
3 tenen knoflook, fijngehakt
2 uien, in dunne plakjes
100 ml dikke Griekse yoghurt
50 ml rozenharissa
zeezout en zwarte peper

Bereidingswijze

  1. Verhit de oven tot 170 °C/150 °C (hetelucht).
  2. Snijd de onderkant van de stronk weg, zodat de bloemkool rechtop blijft staan. Zet hem op een bakplaat en spreid de blaadjes aan de onderkant uit.
  3. Doe alle specerijen in een vijzel of specerijenmolen en maal of wrijf ze fijn.
  4. Druppel royaal olijfolie over de roosjes en de blaadjes en bestrooi ze met specerijen, knoflook, zout en peper. Masseer de specerijen met je handen in de bloemkool en zet hem 25 minuten in de oven.
  5. Druppel opnieuw olie over de bloemkool en verlaag de temperatuur tot 140 °C/120 °C (hetelucht). Laat de bloemkool nog 1 uur staan; hij moet mooi bruin en heel gaar worden.
  6. Verhit intussen wat olie in een middelgrote pan en bak de uien op niet te hoog vuur in ongeveer 25 minuten diep goudbruin.
  7. Zet de bloemkool heet op tafel en snijd hem daar in vieren. Schep op elk stuk wat yoghurt, gebakken ui en rozenharissa.

Heb jij dit recept of een ander recept uit Moors gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Moors
Ben Tish
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
ISBN: 9789021572482
Prijs: €29.99

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
De Moorse keuken: bloemkool uit de oven
Published On
Total Time