Print Friendly, PDF & Email

Zoals jullie weten bespreken wij graag de verschillende wereldkeukens met jullie. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Vandaag is het de beurt aan de Sichuanese keuken. Uit het boek Sichuan delen we met jullie een noedelgerecht: ‘aangestoken’ yibinnoedels!

Ingrediënten
Voor 3-4 personen
40 g walnoten
ca. 200 ml bakolie
40 g geroosterde of gefrituurde pinda’s
3 el yibin yacai of ingemaakte groente uit Tianjin, afgespoeld en uitgeknepen
2 tl sesamzaad
300 g verse of 200 g gedroogde dunne tarwenoedels
1 el lichte sojasaus
3 el dungesneden groen van lente-ui

Voor de pittige olie
2 el grof gemalen chilipeper
15 g gember, ongeschild
100 ml raapolie
20 g walnoten, grof gehakt
1½ tl sichuanpeperkorrels
2 tl sesamolie
2 el gesmolten reuzel (naar keuze)

Tip!
Bezoek voor ingrediënten die niet in de supermarkt te vinden zijn een toko.

Bereidingswijze

  1. Maak eerst de pittige olie. Dit kun je van tevoren doen. De ingrediënten leveren een grotere hoeveelheid dan je voor dit recept nodig hebt. Het restant kun je goed bewaren en voor andere noedelgerechten gebruiken. Doe de gemalen chilipeper in een kleine hittebestendige kom. Kneus de gember licht door er met het blad van je hakmes of een deegroller een zachte tik op te geven. Verhit de raapolie in een wok op hoog vuur en doe de gember erin: de olie moet heet genoeg zijn om flink te gaan sissen. Voeg de 20 g walnoten toe, zet het vuur laag en laat de noten een minuut of wat sissen. Zet het vuur uit, voeg de Sichuanpeper toe en laat hem 30 minuten trekken. Schenk de hete olie over de gemalen chilipeper: deze moet gaan sissen en heerlijk geuren zonder dat hij verbrandt. Voeg zodra de olie is afgekoeld de sesamolie toe – en eventueel de reuzel.
  2. Doe de 40 g walnoten in een ingebrande wok. Voeg zo veel olie toe dat ze bijna onderstaan en verwarm ze op matig vuur onder geregeld roeren tot de olie rond de noten begint te sissen. Zet het vuur laag en bak de noten in een paar minuten knapperig en goudbruin. Schep ze dan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Hak de afgekoelde noten in kleine stukjes ter grootte van rijstkorrels. Hak de pinda’s op dezelfde manier.
  3. Giet de olie uit de wok voorzichtig af, op 1½ el na, en zet hem terug op matig vuur. Voeg de ingemaakte groente toe en roerbak hem kort tot hij gaat geuren. Zet de groente apart.
  4. Rooster het sesamzaad goudbruin in een droge koekenpan. Doe het dan in een andere kleine kom.
  5. Kook de noedels gaar. Doe ze in een vergiet en laat ze goed uitlekken; verdeel ze dan over twee lage schaaltjes. Voeg nu snel 2 el pittige olie (met het bezinksel) en ½ el sojasaus toe aan elk schaaltje en meng ze door de noedels. Maak de porties af met kleine bergjes walnoten, pinda’s, ingemaakte groente, sesamzaad en groen van lente-ui. Meng alles voordat je het gaat eten.

Heb jij dit recept of een ander recept uit Sichuan gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Sichuan
Fuchsia Dunlop
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
ISBN: 9789059569782
Prijs: €39.99

 

Summary
recipe image
Recipe Name
De Sichuanese keuken: 'aangestoken' yibinnoedels
Published On