Print Friendly, PDF & Email

Zoals jullie weten bespreken wij graag de verschillende wereldkeukens met jullie. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Vandaag is het de beurt aan de Sichuanese keuken. Uit het boek Sichuan delen we met jullie een lekker bijgerecht: geroerbakte gemengde paddenstoelen!

Ingrediënten
Voor 3-4 personen
400 g gemengde paddenstoelen, zoals shiitakes, oesterzwammen, Japanse enoki, maitake, koningsoesterzwammen, kleine champignons, gedroogde bamboezwammen
2 lente-uien
3 el bakolie
1 el olie
3 tenen knoflook, gepeld en in plakjes
200 ml groentebouillon
1 tl aardappelzetmeel vermengd met 1 el koud water
zout en gemalen witte peper

Tip!
Bezoek voor ingrediënten die niet in de supermarkt te vinden zijn een toko.

Bereidingswijze

  1. Gebruik je gedroogde bamboezwammen, week deze dan een paar seconden in koud water en blancheer ze daarna in kokend water; spoel ze af onder de kraan en snijd ze in stukjes van 4 cm. Gebruik je enoki of maitake, trek deze dan voorzichtig uit elkaar. Snijd of scheur oesterzwammen in hapklare stukjes en de overige paddenstoelen in plakjes van 3-4 mm.
  2. Snijd het wit van de lente-ui af en kneus het door er met het blad van je hakmes of een deegroller een zachte tik op te geven. Snijd het groen in dunne ringen.
  3. Verhit de olie in een ingebrande wok op hoog vuur. Doe het wit van de lente-ui erin en roerbak dit tot het heerlijk geurt. Voeg de knoflook toe en roerbak hem tot hij geurt maar nog niet verkleurt.
  4. Verwijder het wit van de lente-ui en gooi het weg. Voeg alle paddenstoelen toe en roer ze door de knoflookolie. Doe de bouillon erbij, breng hem aan de kook en breng op smaak met zout en peper. Het zal aanvankelijk lijken of er niet genoeg vocht is, maar dan ineens, als de paddenstoelen slap worden, zit er flink wat vocht in de pan. Bak de paddenstoelen al roerend gaar.
  5. Roer het aardappelzetmeelpapje even door en schenk het al roerend geleidelijk in de wok; gebruik net genoeg om de vloeistof tot een weelderige saus te binden. Roer het groen van de lente-ui erdoor en serveer het gerecht.

Heb jij dit recept of een ander recept uit Sichuan gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Sichuan
Fuchsia Dunlop
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
ISBN: 9789059569782
Prijs: €39.99

Summary
recipe image
Recipe Name
De Sichuanese keuken: geroerbakte gemengde paddenstoelen
Published On