Print Friendly, PDF & Email

Zoals jullie weten bespreken wij graag de verschillende wereldkeukens met jullie. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Vandaag is het de beurt aan de Sichuanese keuken. Uit het boek Sichuan, delen we met jullie een heerlijk recept: mapo tofu!

Ingrediënten
Voor 1 diepe serveerkom
500 g gewone witte tofu
2 lente-uien of 2 knoflookstengels
6 el bakolie
100 g rundergehakt (vervang door vegetarisch gehakt of laat weg)
2½ el Sichuanese chilibonenpasta
1 el gefermenteerde zwarte bonen
2 tl gemalen chilipepers
1 el fijngehakte knoflook
1 el fijngehakte gember
175 ml bouillon of water
¼ tl gemalen witte peper
1 el aardappelzetmeel vermengd met 2 el koud water
¼ -1 tl gemalen geroosterde sichuanpeper

Tip!
Bezoek voor ingrediënten die niet in de supermarkt te vinden zijn een toko.

Bereidingswijze

  1. Snijd de tofu in blokjes van 2 cm en leg ze in heel heet, licht gezouten water. Snijd de lente-uien of knoflookstengels in stukjes van 2 cm.
  2. Verhit een ingebrande wok op hoog vuur. Doe er 1 el bakolie in en verwarm deze tot hij langs de wand begint te walmen. Roerbak het vegetarische gehakt gaar en geurig in de olie, waarbij je het in kleine stukjes breekt. Schep het met een schuimspaan uit de wok en zet het apart.
  3. Spoel en droog de wok zo nodig af en brand hem opnieuw in. Zet hem weer op matig vuur, doe er 5 el bakolie in en laat deze over de hele bodem uitlopen. Roerbak de chilibonenpasta in de olie tot hij dieprood ziet en heerlijk ruikt. Voeg dan de zwarte bonen en gemalen chilipepers toe en roerbak deze een paar seconden tot ze ook geuren. Doe dan hetzelfde met de knoflook en gember. Pas op dat je de smaakmakers niet te heet laat worden – er moet een dikke, geurige saus ontstaan, en het geheim is ze rustig op het vuur te verwarmen zodat de olie de smaken eraan kan onttrekken.
  4. Schep de tofu met een schuimspaan uit het hete water, schud het overtollige vocht eraf en leg hem voorzichtig in de wok. Strooi het vegetarische gehakt erover en voeg dan de bouillon of het water en de witte peper toe. Duw de tofu met de achterkant van een soep- of woklepel zachtjes, om de blokjes niet te breken, in de saus.
  5. Breng de saus aan de kook en laat hem een paar minuten koken zodat de tofu de smaken van de specerijen kan opnemen. Gebruik je knoflookstengels (of babyprei of groene knoflookkiemen), roer die er dan nu door.
  6. Voeg zodra ze net gaar zijn een beetje aardappelzetmeel toe en roer voorzichtig terwijl de vloeistof indikt. Herhaal dit nog tweemaal, tot de saus zich mooi aan de smaakmakers en de tofu hecht (voeg niet meer toe dan nodig). Gebruik je lente-ui, voeg die dan nu toe en druk de stukjes zachtjes in de saus.
  7. Schenk alles in een diepe serveerkom. Strooi de gemalen geroosterde sichuanpeper erover en serveer.

Heb jij dit recept of een ander recept uit Sichuan gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Sichuan
Fuchsia Dunlop
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
ISBN: 9789059569782
Prijs: €39.99

 

Summary
recipe image
Recipe Name
De Sichuanese keuken: mapo tofu
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!