Zelf vleesvervangers maken moeilijk? Nee, dit kan namelijk heel makkelijk. In haar laatste boek De Vega Optie deelt Joke Boon haar favoriete vleesvervanger recepten, die je zelf thuis kunt maken. Eerder spraken wij Joke al tijdens een interview, maar we konden het niet laten om je te inspireren om zelf aan de slag te gaan. Vandaag: koolrolletjes!

Koolrolletjes
Gevulde koolrolletjes worden gemaakt van groene of savooiekool en worden traditioneel gevuld met gehakt of een mengsel van rijst en gehakt. In de Oost-Europese keuken waar veel kool gegeten wordt, is gevulde kool erg populair. In dit recept geeft de vulling de koolrolletjes een Midden-Oosters tintje door een mengsel van kikkererwten, feta, pinda’s, harissa en pittige Tunesische peperpasta. Je gaart de koolrolletjes in de oven in een tomatensaus met munt. Probeer het nu zelf!

Ingrediënten
Voor 4 personen
8-12 bladeren van een groene kool, bladeren aan de onderkant van de kool losgesneden zodat het blad heel blijft
250 g kikkererwten, voorgekookt
75 g feta
50 g zoute pinda’s
1 grote ui of 2 kleine uien, fijngesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
2 el peterselie, gehakt
1 tl gemalen komijn
1 flinke tl harissa
zonnebloemolie om in te bakken
zout en peper

Voor de saus
1 blik gepelde tomaten (400 gr)
1 tl gedroogde munt
½ tl zout
versgemalen peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Breng de koolbladeren in een grote pan water met wat zout erin aan de kook. Blancheer de koolbladeren ongeveer 2 minuten. Haal de bladeren uit de pan en laat in een vergiet goed uitlekken.
  3. Verhit voor de vulling 2 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan. Fruit hierin de ui en knoflook 5-8 minuten op middelhoog vuur, schep af en toe om.
  4. Maal in de keukenmachine de kikkererwten, peterselie, pinda’s, komijn en harissa tot een grof mengsel. Verkruimel de feta en meng kort, zodat het mengsel nog wat structuur heeft. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout.
  5. Schep de ui en knoflook door de kikkererwtenvulling. Verdeel de vulling in net zoveel porties als je koolbladeren hebt.
  6. Pureer voor de saus de tomaten in de keukenmachine of met de staafmixer. Meng met munt, zout en peper. Schenk de tomatensaus in een lage ovenschaal waarin de koolrolletjes naast elkaar passen.
  7. Leg een uitgelekt koolblad op een snijplank. Snijd de dikke nerf eruit en zorg dat het blad aan de bovenkant aan elkaar blijft zitten. Leg een deel van het kikkerwtenmengsel op het koolblad, vouw de zijkantjes naar binnen en maak er een rolletje van. Ga zo door tot alle koolbladeren gevuld zijn.
  8. Leg in de ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en zet in het midden van de voorverwarmde oven. Bak 30 minuten, verwijder de folie en bak nog 15 minuten.

Tip! Deze koolrolletjes zijn lekker met rijst, aardappels of een frisse groene salade.

Heb jij dit recept gemaakt? Of heb jij een ander favoriet vleesvervanger recept? Laat het ons weten in een reactie op de website. Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

De Vega Optie
Joke Boon
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046824825
Prijs: €20,99

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
De Vega Optie: koolrolletjes
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!