Koekjes met vijg, venkel & sinaasappel
Karlijn Swaen

Koekjes met vijg, venkel & sinaasappel

woensdag 20 oktober 2021
'De zoete bakplaat' is een bakboek voor iedereen met toegankelijke bakrecepten. In dit bakboek is ‘zo min mogelijk inspanning, zo maximaal mogelijk effect’ de visie en dat zien we terug in dit koekjes recept. Rukmini Iyer, de schrijfster van dit bakboek, noemt deze koekjes ‘volwassen’, dus wij moesten dit wel met jullie delen! Dit recept is vegan en kost 15 minuten voorbereidingstijd, waarna ze wel 1-2 uur moeten koelen. Houdt hier dus rekening mee. Pluspunt: de koekjes hoeven maar 12 minuten in de oven! Benieuwd geworden naar deze smaakcombinatie? Lees dan hier verder!

Ingrediënten
voor 12-15 koekjes
325 g tarwebloem
200 g gedroogde vijgen, in kleine stukjes
170 g lichtbruine bastardsuiker
1 biologische sinaasappel, geraspte schil en sap
1,5 tl bakpoeder
1,5 tl zeezoutvlokken, verkruimeld
1 tl, venkelzaad, licht gekneusd
130 ml olijfolie
55 ml water

Bereidingswijze
1. Roer de bloem, het bakpoeder, zeezout, de vijgen en het venkelzaad in een grote kom door elkaar.
2. Klop in een andere kom de sinaasappelschil, het sinaasappelsap, de suiker, olijfolie en het water door elkaar tot alles goed gemengd is – met een garde duurt dit langer dan met een elektrische mixer.
3. Roer de natte ingrediënten door de droge tot er een kleverig deeg ontstaat. Zet het 1-2 uur in de koelkast
4. Schep als het deeg koud is met een ijsbolletjestang 12-15 koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Vorm er met je handen snelle, nette, platte schijven van met wat tussenruimte, omdat ze uitzetten in de oven.
5. Verwarm de oven voor tot 155 graden voor hetelucht en 175 graden voor elektrisch en bak de koekjes 12 minuten. Ze zijn dan nog heel zacht, maar maak je geen zorgen: dat is precies wat je wilt.
6. Laat de koekjes 5 minuten afkoelen op de bakplaat, leg ze dan voorzichtig op een rooster en laat ze verder afkoelen.
7. Als ze helemaal afgekoeld zijn, kun je de koekjes 3-4 dagen in een trommel bewaren of invriezen en voor je ze opeet laten ontdooien.

Diabetici-vriendelijk: Vervang de lichtbruine bastardsuiker door 170 milliliter dadelsiroop.
Glutenvrij: Vervang de tarwebloem door glutenvrij meel.

Ben jij benieuwd geworden naar 'De zoete bakplaat'? Of heb jij dit boek al in huis? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

De zoete bakplaat
Rukmini Iyer
Uitgeverij: Becht
ISBN: 978 90 230 1687 8



 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.