Print Friendly, PDF & Email

Bij de combinatie van aubergine, champignons en halloumi was ik direct geintrigeerd. Ik heb nog nooit iets met halloumi-kaas gemaakt, en dit leek me het perfecte gerecht. Bovendien vind ik filodeeg een geweldig product: met een paar van die dunne blaadjes heb je een hartige taart! Al met al een stuk gezonder dan bladerdeeg (wat ik persoonlijk nooit gebruik) en ook bijzonder leuk om ‘pakketjes’ mee te maken. Deze taart is een heerlijke herfstige taart met aardse smaken, warm en comfy. Met een frisse salade erbij een perfecte maaltijd!

Wat heb je nodig?
Voor de taart:
1 pakje filodeeg
klontje boter of scheutje olijfolie (voor tussen de velletjes)

Voor de vulling:
3 middelgrote aubergines
250 gram kastanjechampignons
100 gram halloumi (of naar smaak)
1 bakje walnoten, grofgehakt
5 tenen knoflook
10 lente-uitjes
1 citroen, sap en rasp
1 rode chilipeper
2 theelepels komijnzaadjes, gestampt
1 ei
olijfolie, zout en peper

Voor de garnituur:
3 grote eetlepels Griekse yoghurt
1 ei


Hoe maak je deze ‘gehakttaart’?
Ontdooi het filodeeg. Snij de aubergines in plakken, leg ze op een theedoek en wrijf in met zeezout. Dit zorgt ervoor dat de aubergines vocht loslaten. Laat ze zo een half uur liggen. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan, snij het voetje van de champignons en bak alle champignons op middelhoog vuur totdat ze bruin worden en beginnen te carameliseren, zonder aan te branden. Pel de knoflooktenen, haal de zaadjes uit de rode peper en doe deze samen met de lente-uitjes en de komijnzaadjes in een keukenmachine en vermaal. Voeg de gebakken champignons toe en laat ze grof hakken. Haal de inhoud uit de keukenmachine en doe in een kom. Droog dan de aubergines af, en doe ook deze in de keukenmachine, samen met het ei en de citroenrasp. Laat draaien tot het een zachte massa is, voeg het citroensap toe om het geheel draaiende te houden. Meng de auberginemassa door het champignonmengsel in de kom. Voeg zout, peper en eventueel extra kruiden toe naar smaak. Snij de halloumi in blokjes en schep deze samen met de grofgehakte walnoten door de vulling heen. Verwarm de oven voor op 200 graden en smelt de boter. Vet een taartvorm van ongeveer 24 centimeter in en beleg met velletjes filodeeg, waarbij je de velletjes voldoende over de rand laat hangen om de bovenkant straks ook te bedekken. Smeer tussen iedere laag velletjes en dun laagje boter. Twee tot drie lagen is voldoende! Vul de taart met de aubergine-champignon-halloumi-walnoten vulling en bedek met filodeeg. Leg eventueel nog een extra blaadje bovenop. Meng de Griekse yoghurt met het ei en giet de helft van het mengsel over de top van de taart, zodat het hele oppervlak bedekt is. Bak de taart 30 minuten, bedek met de rest van het yoghurt-ei mengsel, en bak nogmaals 30 minuten tot hij goudbruin is. Serveer met een frisse groene salade!

Bron: Ramsons & Bramble, made-from-scratch food dat deligths!

Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Filotaart gevuld met aubergine, champignons en halloumi
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 3 Review(s)