Gegrilde watermeloen ham met spinaziesalade
Willemijn van Bree

Gegrilde watermeloen ham met spinaziesalade

woensdag 04 augustus 2021
Barbecue en vegetarisch? Die twee gaan geweldig samen! Wij zijn de keuken in gedoken om een super verrassend, vegetarisch barbecuerecept te maken. Een gegrilde 'ham', gemaakt van... watermeloen! Wij grilden de watermeloen ham op de Pulse 2000 Elektrische barbecue van Weber. Met dit recept maak je niet alleen een heerlijke gemarineerde watermeloen ham, maar ook een super lekkere salade van spinazie en gegrilde asperges. Jouw zomerse gezelschap zal opkijken wanneer jij dit prachtige gerecht op tafel zet! Wil je ook graag wat inspiratie voor een vegan gerecht van de barbecue? Check ons heerlijke recept voor tempeh ribs!

De Pulse 2000 van Weber
Het bekende barbecuemerk Weber heeft een nieuwe barbecue uitgebracht: de Pulse 2000 Elektrische barbecue. Deze barbecue is niet alleen volledig elektrisch, maar ook ontzettend fijn in gebruik. Het bevat namelijk twee afzonderlijk regelbare barbecuezones. Hierdoor kan je op de ene helft je asperges op lekker hoog vuur grillen, terwijl je op de andere helft je watermeloen op een lager vuurtje braadt. Super handig! Daarnaast heeft de barbecue nog véél meer voordelen, zoals een netjes opvangsysteem voor de resten van je barbecuegerechten. Heb jij nou geen tuin waarin je een barbecue kwijt kan? Geen zorgen! Voor de Pulse 2000 heb je helemaal geen tuin nodig om heerlijk te kunnen barbecueën. Deze barbecue is ook geschikt voor op het balkon!



Ingrediënten
Voor 4 personen
1 flinke watermeloen of 2 kleine watermeloenen, geschild
3 teentjes knoflook, geperst
1 rode peper, fijngesneden
½ citroen, het sap
4 el sojasaus
2 el ahornsiroop
1 el tomatenpuree
1 el balsamicoazijn
1 el gemalen koriander
½ el gedroogde oregano
½ el gerookte paprikapoeder
2 tl uienpoeder
zout en peper, naar smaak

Voor de salade
4 cocktailtomaten, in partjes
1 rode ui, in dunne halve ringen
1 teentje knoflook, geperst
½ citroen, sap en rasp
½ komkommer, in halve maantjes
200 g feta, verkruimeld
100 g groene asperges
100 g babyspinazie
25 g amandelschaafsel
3 el extra vierge olijfolie
1 tl rodewijnazijn
1 tl gedroogde oregano
zout en peper
olijfolie 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de Pulse 2000 Elektrische barbecue tot 190 °C.

  2. Smeer de watermeloen(en) in met zout en leg de watermeloen(en) op een aluminiumschaal of bakplaat. Doe de barbecue dicht en gaar kleine watermeloenen ongeveer 45-60 minuten of een grote watermeloen 60-75 minuten. Draai de meloen(en) gedurende de gaartijd minstens twee keer om. Begint de watermeloen ham zwart te worden? Verlaag dan de temperatuur of verplaats de watermeloen(n) naar de zijkant van de barbecue.

  3. Maak ondertussen de marinade. Mix de knoflook, rode peper, citroensap, sojasaus, ahornsiroop, tomatenpuree, balsamicoazijn, gemalen koriander, gedroogde oregano, gerookte paprikapoeder, uienpoeder en zout en peper naar smaak in de keukenmachine tot een gladde saus.

  4. Haal de watermeloen(en) van de barbecue. Gebruik een scherp mes om te bovenkant van de watermeloen(en) kruisgewijs in te snijden. Besmeer de watermeloen(en) royaal met de marinade. Dek de watermeloen(en) af en laat de meloen ongeveer 4 uur marineren in de koelkast zodat de smaken goed in kunnen trekken. Wil je een extra intense smaakbeleving? Laat dan de watermeloen(en) de hele nacht marineren in de koelkast.

  5. Verwarm de barbecue tot 200 °C.

  6. Gebruik een kwast en smeer de asperges in met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Gril de asperges in 2-3 minuten gaar. Zet apart.

  7. Verhoog de temperatuur naar 240 °C en leg de watermeloen(en) op de barbecue. Smeer de watermeloen(en) eventueel in met de overgebleven marinade. Draai de watermeloen(en) voorzichtig na 5-10 minuten om en laat nog eens 5-10 minuten garen. Herhaal de deze stap tot dat alle kanten van de watermeloen(en) mooi gebruind zijn.

  8. Meng ondertussen de extra vierge olijfolie met de rodewijnazijn, geperste knoflook, gedroogde oregano, citroensap en -rasp. Breng op smaak met zout en peper.

  9. Leg het amandelschaafsel in een aluminiumschaal op de barbecue. Rooster in 2-4 minuten goudbruin terwijl je deze af en toe omschept.

  10. Meng de ingrediënten voor de salade: de babyspinazie, gegrilde asperges, tomaat, komkommer, rode uien, en feta. Meng de dressing door de salade. Roer goed door en garneer met het geroosterde amandelschaafsel.

  11. Snijd de watermeloen(en) in plakken en serveer met de salade.


 

Heb jij dit verrassende barbecuerecept al geprobeerd? Welke gerechten maak jij graag van de barbecue? Verras ons met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.