Gele kiwi zomermenu
Isabel Boerdam

Gele kiwi zomermenu

zaterdag 13 juni 2015
Ik ben dol op kiwi’s! Ze zijn handig om mee te nemen, super gezond, lage glycemische index, noem maar op. Toch vind ik in de zomer een perzik of een abrikoos een grotere traktatie: lekker zoet en sappig. Onlangs heb ik echter de gele kiwi ontdekt en gebombardeerd tot mijn nieuwe favoriete zomerfruit. Zoeter en zachter dan de groene kiwi, nog meer vitamine C, opvallend rijk aan vezels en kalium en heerlijk te combineren in zowel zoete als hartige gerechten. In dit artikel vind je mijn gele kiwi zomermenu: een juice, een smoothie, twee salades en een havermout-kwark hapje voor ontbijt of tussendoor. Wat is jouw favoriet?




 

Yellow Kiwi Army Juice

Ingrediënten (voor 2 personen)
2 Zespri Sungold kiwi’s | 2 sinaasappels | 1 stengel bleekselderij | 1 grote hand spinazie

Bereidingswijze
1. Schil de gele kiwi’s en snij in vieren.
2. Pers de sinaasappels uit.
3. Haal de bleekselderij door een sapcentrifuge.
4. Gooi het sinaasappelsap en het bleek­selderijsap met de gele kiwi’s en een grote hand spinazie in een blender. Blend alles tot een mooi glad geheel, eventueel kan je de juice door een zeef halen voor een nog fijnere sap.




 

Immuun Booster Smoothie

Ingrediënten (voor 2 personen)
200 gram magere kwark | . rijpe banaan | 2 verse rijpe pruimen | 2 zespri sungold kiwi’s | handje blauwe bessen

Bereidingswijze
1. Schep de kwark in de blender.
2. Voeg een halve banaan toe.
3. Ontpit de pruimen, snij deze in vieren en stop in de blender.
4. Schil de gele kiwi’s, halveer deze en stop in de blender.
5. Zet de blender aan en Shake it Baby!




 

Pro Darm Flora Salade

Ingrediënten (voor 2 personen)
500 gram couscous | 400 milliliter water | 200 milliliter verse sinaasappelsap | 4 eetlepels lijnzaad | 150 gram broccoli | 5 zespri sungold kiwi’s | 10 gedroogde vijgen | handje amandelen | handje rozijnen | handje verse kiemen naar smaak (bijvoorbeeld doperwtkiemen) | olijfolie, zout, peper

Bereidingswijze
1. Meng het water met de sinaasappelsap en een snufje zout en breng aan de kook.
2. Plaats de couscous in een schaal en giet het gekookte vocht over de couscous heen. De couscous moet net onder water staan.Laat dit 10 minuten staan.
3. Roer na 10 minuten met een vork de couscous los.
4. Gebruik een vijzel of een keukenmachine om het lijnzaad te kneuzen en voeg toe aan de couscous.
5. Snij de broccoli zo dun als je kan met een scherp koksmes of een mandoline en marineer met een klein beetje olijf­olie, zout en peper.
6. Schil de gele kiwi’s, snij deze in blokjes en voeg toe aan de couscous.
7. Snij de gedroogde vijgen in kleine stukjes en voeg toe aan de couscous.
8. Hak de amandelen grof en laat de rozijnen even wellen in heet water, en voeg naar eigen smaak toe aan de couscous.
9. Meng alle ingrediënten door de couscous en breng op smaak met een klein beetje olijfolie, zout en peper
10. Garneer de couscous met de fijn gesneden broccoli en de kiemen.




 

Maak Je Niet Bloeddruk Salade

Ingrediënten (voor 2 personen)
1 bol venkel | 300 gram kastanje champignons | 100 gram boerenkool | 1 tomaat | 1 rode paprika | 2 zespri sungold kiwi’s | 1 scheutje verse sinaasappelsap | 1 scheutje vers citroensap | eventueel eetbare bloemetjes | olijfolie, zout, peper

Bereidingswijze
1. Snij de venkel zo dun als je kan met een scherp koksmes of een mandoline en marineer met een klein beetje olijfolie en een scheutje verse sinaasappelsap.
2. Ontdoe de champignons van de steel­tjes en snij in vieren. Meng met een scheutje olijfolie, zout en peper, leg op een bakplaat en rooster in de oven op 180 graden gedurende 15 minuten.
3. Blancheer de boerenkool gedurende 1 minuut in een pan met ruim kokendwater en snufje zout. Spoel daarna direct af met ijskoud water en snij de boerenkool zo fijn mogelijk.
4. Snij de tomaat met zaad in kleine dobbel­steentjes en voeg toe aan de boerenkool.
5. Snij de paprika doormidden, haal de zaadjes en de draden eruit, smeer in met olijfolie, leg op een bakplaat en pof de paprika in de oven op 200 graden tot deze bijna helemaal zwartgeblakerd is. Dit duurt ongeveer 25 minuten.
6. Haal de paprika uit de oven en dek de bakplaat af met wat plastic folie. Hierdoor gaat de paprika zweten en kan je de schil gemakkelijk verwijderen. Snij de gepofte paprika in dobbelsteentjes en voeg toe aan de boerenkool.
7. Schil de gele kiwi’s, snij deze in dobbel­steentjes en voeg toe aan de boerenkool.
8. Mix de boerenkoolsalsa met een scheut­je olijfolie, een scheutje vers citroensap en maak af met zout en peper.
9. Verdeel de gemarineerde venkel en de ge­roosterde champignons over twee borden en bedek met een schep boerenkoolsalsa.
10. Garneer desgewenst met eetbare bloemetjes.




 

Gele Kiwi Balance Break


Ingrediënten (voor 2 personen)
4 zespri sungold kiwi’s | 2 eetlepels geleisuiker | 1 eetlepel water | 1 zoete aardappel | 250 gram havervlokken | 250 gram magere kwark | handje blauwe bessen 

Bereidingswijze
1. Schil 2 gele kiwi’s en snij in dobbelsteentjes.
2. Verwarm een pan op het vuur. Schep 2 eetlepels geleisuiker in de warme pan en wacht tot deze lichtbruin wordt. Voeg dan de kiwi en 2 eetlepels water toe en kook dit in 2 minuten terwijl je goed blijft roeren tot een compote.
3. Schil de zoete aardappel en snij deze in zo klein en fijn mogelijke hagels (hagelslag formaat). Blancheer de zoete aardappelhagels gedurende 1 minuut in een pannetje met ruim kokend water. Spoel daarna direct af met ijskoud water en laat uitlekken op een theedoek.
4. Schil de andere 2 gele kiwi’s en snij in dunne plakjes. Leg de kiwiplakjes op een ovenplaat met bakpapier en laat de kiwiplakjes gedurende 6 uur op 80 graden in de oven drogen. Laat afkoelen en snij daarna de gedroogde gele kiwi in lange frietjes.
5. Schep de kwark in twee kommetjes, roer hier de havervlokken doorheen, voeg een paar blauwe bessen toe gevolgd door de compote van gele kiwi en garneer met de gedroogde gele kiwi en de hagels van zoete aardappel.




 

Boost je gezondheid!
Deze vijf gerechtjes zijn allemaal samengesteld met het oog op de gezondheid! Ideaal om je vitamine inname te boosten, je weerstand te ondersteunen, goed voor je bloeddruk of je darmen en met de Balance Break heb je de ideale voedingsstoffen om goed op gewicht te blijven. De gerechtjes zijn ontwikkeld in samenwerking met voedingsdeskundige Patricia Ploeger en chef Bruck Goede. Met veel dank aan deze twee creatieve en kundige specialisten!

 

 

1 Reacties

Ohhhh klinkt heerlijk, die gerechtjes gaan we zeker eens proberen, ben wel een beetje huiverig naar de yoghurt met zoete aardappel en kiwi , Spannend !!!

12:17 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.