Nooit geweten dat bloemkool zo goddelijk verfijnd kon zijn! Deze salade is ongelofelijk lekker. Voor vijf minuten voelde ik me een echte sterrenkok en na het eten voelde ik me gezond en energiek. De hazelnoot samen met de ahornsiroop en de zure zaadjes van de granaatappel vormen een unieke combinatie die de bloemkool naar een heel ander level tilt dan de doodgewone boerse Nederlandse groente (die sommige mensen zelfs vinden stinken). Niets van dat alles! Een echte smulsalade voor hippe vegetariërs.

Wat heb je nodig?
Voor de salade:
Een grote bloemkool
Een lange staaf bleekselderij
Zaadjes van één granaatappel
Bosje platte peterselie

Voor de dressing:
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel sherry azijn (of anders gewoon basamico)
1,5 eetlepel Ahornsiroop (dit is een product dat niet altijd in de reguliere supermarkt te koop is, maar het is absoluut de moeite waard om het een keer te halen, heerlijk om te verwerken in gerechten en super lekker ook op pannenkoeken)
1 theelepel kaneel
1 theelepel All Spice (deze specerij is ook wel bekend onder de naam Jamaicapeper of piment, het heeft een nootmuskaatachtige smaak maar doet ook denken aan kruidnagel en kaneel).

Voor de garnituur:
Handje grofgehakte hazelnoten


Extra:
Als hoofdgerecht eventueel combineren met een neutrale vleesvervanger, granen (rijst, quinoa etc) of een stevig stuk oerbrood.

Hoe maak je deze goddelijke bloemkoolsalade?
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de bloemkool in kleine roosjes en mix met een eetlepel olijfolie en zout en peper naar smaak. Spreid de roosjes uit op een met bakpapier bedekte pakplaat en rooster ze in de oven tot ze een goudkleurtje beginnen te krijgen (ongeveer 30 minuten). Snij ondertussen de bleekselderij in reepjes, haal alle zaadjes uit de granaatappel, pluk en versnipper de platte peterselie en doe deze samen in een slakom. Haal de bloemkoolroosjes uit de oven en laat afkoelen. Verlaag de temperatuur van de oven naar 150 graden en laat de grofgehakte hazelnoten roosteren totdat ze een kleurtje krijgen (ongeveer 10 minuten). Maak nu de dressing: meng de eetlepels olijfolie met de azijn en de ahornsiroop, doe de kaneel en de All Spice erdoor en zorg dat er een egale dressing ontstaat. Doe de afgekoelde bloemkool bij de bleekselderij, de granaatappelzaadjes en de peterselie in de slakom en meng met de dressing. Schep de bloemkoolsalade op een grote platte schaal of op de borden en bestrooi met de grofgehakte en geroosterde hazelnoten. Je bent klaar om te serveren!

TIP!
Super lekker als voorgerecht, maaltijdsalade, bijgerecht of hoofdgerecht. In het laatste geval goed te combineren met een neutrale vleesvervanger, granen (rijst, quinoa, etc) of gewoon een stevig stukje oerbrood.

Bron: Love and Lemons. Respect voor dit prachtige kookblog!

Summary
recipe image
Recipe Name
Bloemkoolsalade met bleekselderij, hazelnoten en granaatappel
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!