Deze salade is een goede en gezonde maaltijd voor een doordeweekse dag. Snel te maken, afhankelijk van het graansoort dat je kiest, licht en toch vullend. De rode biet en de rabarber zijn een kleurrijke en smaakvolle combinatie, de waterkers maakt het net even anders dan anders en de romige kaas maakt het af!
Wat heb je nodig?
Voor de granensalade:
250 gram granen naar wens (ik gebruikte bijvoorbeeld spelt)
doosje grote waterkers (eventueel spinazie als alternatief)
4 gekookte bieten (rood en/of geel)
3 stengels rabarber
2 eetlepels suiker
1 kleine rode ui
Voor de dressing:
3 eetlepels olijfolie
2 eetlepels ahornsiroop
1 eetlepel witte balsamico azijn
1 citroen, sap
1 teentje knoflook, geperst
zout en peper naar smaak
Voor de garnituur:
100 gram gekruimelde geitenkaas of blauwe kaas
handje pompoenpitten of pijnboompitten
handje verse groene kruiden
Hoe maak je deze granensalade?
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de granen volgens de gebruiksaanwijzing en laat afkoelen. Snij ondertussen de rabarber in kleine stukjes, meng met de suiker, spreid uit over een ovenplaat en rooster 8 minuten tot ze zacht en gaar zijn. Laat daarna afkoelen. Snij ondertussen de bieten in blokjes en versnipper de rode ui. Doe deze in een kom samen met de grof gesneden waterkers. Maak dan de dressing: meng de olijfolie met de azijn, de ahornsiroop, het citroensap en de knoflook en mix tot een egale dressing. Breng op smaak met zout en peper. Meng de dressing door de groenten, voeg de granen en de rabarber toe en laat even staan. Schep dan de granensalade op een grote platte schaal of op de borden en bestrooi met de verse kruiden, de gekruimelde kaas en de geroosterde pitten. Je bent klaar om te serveren!
Bron: Yotam Ottolenghi, mijn groene held.
Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!






zijn alle recepten gebaseerd op 4 personen / porties
Hi John, het hangt natuurlijk altijd van de eetlust af en of je het eet als lunch, hoofdmaaltijd, voorgerecht, noem maar op. Maar deze kan je eten met 2-4 personen. 4 personen is voor de kleine honger, 2 personen is voor de grote honger en de echte slaliefhebbers 🙂 Succes!
Bedankt voor de reactie, we zullen het uitproberen en hopen vele maaltijden van de site te gaan bereiden. John,