Print Friendly, PDF & Email

Greenfeast – lente, zomer is het eerste deel van de twee door het seizoen geleide groenteboeken van Nigel Slater. Met zo’n 110 recepten levert dit boek dagelijkse inspiratie voor snelle en plantaardige maaltijden. Vandaag mogen wij twee van deze recepten delen. Zie hier het tweede recept: lasagne met voorjaarsgroenten!

Ingrediënten
Voor 6 personen
45 minuten bereidingstijd
een kleine ui
3 kruidnagels
600 ml melk
2 laurierblaadjes
10 g peterselietakjes
700 g prei
40 g boter
3 volle el bloem
400 g tuinbonen (130 g nettogewicht)
150 g snijbiet
150 g kool of jonge bladgroenten
250 g kleine witte of kastanjechampignons
8 el olijfolie, plus iets extra
2 el dragon, fijngehakt
4 el peterselie, fijngesneden
300 g ricotta
30 g parmezaan, geraspt
3 el broodkruim

Benodigdheden
diepe ovenschaal van 22 x 24 centimeter

Bereidingswijze

  1. Pel de ui, snijd hem doormidden en steek de kruidnagels erin.
  2. Doe de melk in een pan, voeg de ui, de laurierblaadjes en de peterseliesteeltjes toe en breng alles tegen de kook aan. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud intrekken.
  3. Verhit de oven tot 200 °C.
  4. Maak de preien schoon, verwijder het wortelschijfje en de donkergroene bladeren, snijd de rest van de stengels in dunne ringen en was ze grondig.
  5. Laat de boter in een diepe pan smelten, voeg de preiringen toe en dek ze af met een cirkel bakpapier, druk hem goed op de prei en zet een deksel op de pan. Laat de prei acht tot tien minuten smoren tot hij gaar begint te worden, haal het papier eraf, bestrooi de prei met de bloem en roer alles een minuut of twee om voor je de warme melk toevoegt; haal meteen de ui, peterseliesteeltjes en laurierblaadjes uit de pan. Roer de preisaus goed en laat hem zachtjes sudderen op laag tot halfhoog vuur.
  6. Breng een grote pan met water aan de kook. Dop de tuinbonen en snijd de stengels van de snijbiet heel fijn.
  7. Trek de bladeren van de kool of de voorjaarsgroenten af en leg ze in het kokende water. Laat de bladeren een minuut koken, schep ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Behandel de snijbietbladeren op dezelfde manier.
  8. Laat de tuinbonen in vijf tot zes minuten net gaar koken en giet ze af.
  9. Snijd de paddenstoelen in dikke plakken. Verhit vijf eetlepels olie in een ondiepe pan, voeg de paddenstoelen toe en bak ze in vijf minuten gaar en goudbruin.
  10. Roer de paddenstoelen, tuinbonen, dragon en peterselie door de preisaus en breng pittig op smaak met zout en peper.
  11. Sprenkel een beetje olie over de bodem van de ovenschaal. Voeg twee tot drie koolbladeren en snijbietbladeren toe en schep er een derde van de preisaus overheen. Dek de saus weer af met drie bladeren, verdeel er wat ricotta over, gevolgd door nog meer saus, ricotta en bladeren tot alle ingrediënten gebruikt zijn. De bovenste laag moet uit bladeren bestaan.
  12. Meng de fijngesneden snijbietstengels met de parmezaan en het broodkruim, strooi dit over de ovenschaal en besprenkel met de overgebleven olijfolie.
  13. Bak de gratin vijfentwintig minuten in de oven tot de bovenkant knapperig en goudbruin is.

Heb jij dit recept of een ander recept uit Greenfeast – lente, zomer gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Greenfeast – lente, zomer
Nigel Slater
Uitgever: Fontaine Uitgevers
ISBN: 9789059569621
Prijs: €27,-

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Greenfeast - lente, zomer: lasagne met voorjaarsgroenten
Published On
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!