Print Friendly, PDF & Email

Op 25 mei waren wij uitgenodigd voor de boeklancering van Hemsley + Hemsley: Lekker en snel voor elke dag. In het vervolg op Hemsley + Hemsley: De kunst om goed te eten, staan 140 recepten, gebaseerd op natuurlijke, onbewerkte producten, rijk aan voedingsstoffen. De zusjes laten zo zien hoe eenvoudig lekker en gezond eten eigenlijk is. Tijdens de boeklancering demonstreerden de zusjes Jasmine en Melissa Hemsley, onder andere 3 recepten met bloemkool-rijst uit hun nieuwste kookboek. Omdat wij dol zijn op bloemkool-rijst en altijd op zoek zijn naar nieuwe inspiratie, delen we deze recepten graag met je. Bloemkool-rijst op drie manieren: pittige bloemkool-rijst met halloumi en tahin-dressing, bloemkool-rijst met kokos en limoen, én bloemkool-rijst met gebakken ei.

Pittige bloemkool-rijst met halloumi en tahin-dressing
Voor 2 personen:

Wat heb je nodig?
1 tl. gemalen komijn
1 tl paprika poeder
1 snuf chili vlokken
1 el ghee of kokosolie
1/2 rode ui, in ringen
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 bloemkool
2 el water
1 handvol kikkererwten
1 handvol koriander of peterselie, fijngehakt
2 handvol waterkers, harde stelen verwijderd
100 g halloumi, in blokjes
zeezout en zwarte peper
Optioneel:
1 el rozijnen, gedroogde goji-bessen of ontpitte gedroogde dadels of gedroogde abrikozen, fijngehakt.
1 el granaatappel pitten
1 el pistache-noten, fijngehakt

Tahin-dressing:
1 teen knoflook, geperst
1 el tahin
1 el heet water
3 el extra vergine olijfolie
1 el citroensap

Hoe maak je deze pittige bloemkool-rijst met halloumi en tahin-dressing?
Verwijder de bladeren en het taaie deel van de stronk van de bloemkool. Hak de bloemkool in een keukenmachine of op de grove kant van een rasp ter grote van rijstkorrrels. Zet apart. Rooster de specerijen in een droge koekenpan op halfhoog vuur een minuut tot ze geuren. Voeg de helft van de ghee of kokosolie toe en bak hierin de ui 2 minuten, voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Doe de rauwe bloemkoolrijst en het water in de pan. Roer kort, zet het deksel op de pan en stoof de rijst in 4 minuten gaar. Roer de kikkererwten, kruiden, en eventueel de gedroogde vruchten erdoor en breng op smaak met zout en peper. Klop intussen in een schaal alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Zet opzij. Verdeel de bloemkoolrijst over twee borden, leg er wat waterkers naast, veeg de koekenpan schoon en zet hem op hoog vuur om de halloumi te bakken. Verhit de overgebleven ghee of kokosolie tot goed heet en bak de blokjes halloumi in porties circa 1 minuut aan elke kant tot elk blokje goudbruin is. Serveer de gebakken halloumi over de bloemkoolrijst op de borden, bestrooid met granaatappelpitten of eventueel pistachenoten; besprenkel met de dressing.

IMG_3087

Bloemkool-rijst met kokos en limoen
Voor 4 personen:

Wat heb je nodig?
1 volle el gedroogde kokos
1 bloemkool
3 el volle kokos melk
rasp en sap van ½ limoen
1 handvol koriander, blad en steeltjes fijngehakt
zeezout en zwarte peper
Optioneel:
½ rode chili peper, fijngesneden
2 tomaten, in blokjes

Hoe maak je deze bloemkool-rijst met kokos en limoen?
Verwijder de bladeren en het taaie deel van de stronk van de bloemkool. Hak de bloemkool in een keukenmachine of op de grove kant van een rasp ter grote van rijstkorrrels. Rooster het gedroogde kokos in een droge koekenpan op halfhoog vuur 2minuten tot het geurt en goudbruin is. Schud het op een bord en zet opzij. Die de rauwe bloemkoolrijst in dezelfde pan en roer de kokosmelk erdoor. Stoof de rijst op halfhoog vuur met het deksel op de pan in 4-6 minuten gaar. Controleer na 3-4 minuten of er nog voldoende vloeistof in de pan zit om te voorkomen dat de rijst vastplakt aan de bodem van de pan. Giet als de bloemkoolrijst gaar is het limoensap erbij, voeg zout en peper naar smaak toe en roer alles door elkaar. Dien de bloemkoolrijst meteen op, bestroot met geroosterd kokos, koriander, eventueel met chili peper en limoenrasp.

IMG_3092

Bloemkool-rijst met gebakken ei
Voor 2 personen:

Wat heb je nodig?
1 el kokosolie
2 bosuien, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
1 bloemkool
2 el water
4 eieren
2 tl tamari
1 tl geroosterde sesamolie
zwarte of witte peper

Hoe maak je deze pittige bloemkool-rijst met gebakken ei?
Verwijder de bladeren en het taaie deel van de stronk van de bloemkool. Hak de bloemkool in een keukenmachine of op de grove kant van een rasp ter grote van rijstkorrrels. Smelt de helft van de kokosolie in een wijde pan op half hoog vuur en bak de helft van de bosui en alle knoflook rustig 1 minuut. Voeg de rauwe bloemkoolrijst en het water toe en roer alles door elkaar. Zet het deksel op de pan en kook de rijst in 3-5 minuten gaar. Hij gaart verder als het ei wordt toegevoegd. Schuif de bloemkoolrijst in de pan naar de ene kant zodat er ruimte vrijkomt om het roerei te maken. Giet de overgebleven kokosolie in de vrije ruimte in de pan en breek er snel de eieren in. Roer de dooiers door het eiwit en laat het mengsel licht stollen in de pan, ongeveer 30 seconden. Roer het ei met een houten spatel in mooie stukjes en verdeel het door de bloemkoolrijst. Roer de tamari, geroosterde sesamolie en peper erdoor en verdeel de overgebleven bosui hierover.

IMG_3112

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Wij zijn ontzettend benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Hemsley + Hemsley: bloemkoolrijst op 3 manieren
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!