Print Friendly, PDF & Email

Het groente boekje is een kookboek geschreven door Nadia Zerouali & Samuel Levie, een duo dat erg bekend is in de food sector. Vandaag mogen wij een van hun recepten met jullie delen, maar niet zomaar een! Nee, dit recept is er namelijk een waar wij erg bekend mee zijn. Zoals sommigen van jullie weten, was het 16 oktober World Food Day: een dag waarop 5.000 ambassadeurs met elkaar aan tafel gingen tegen honger. Hier deed ook De Hippe Vegetariër aan mee. Het recept dat wij vandaag delen is het hoofdgerecht dat wij toentertijd geserveerd kregen: koolrabi met gepelde tarwe! Een prachtige en heerlijke manier om te laten zien hoe onze dagelijkse voedselkeuzes kunnen bijdragen aan voedselzekerheid voor iedereen.

Ingrediënten
Voor 4 personen
1 uur en 15 minuten bereidingstijd
2 koolrabi (liefst met blad)
1 wortel
2 stengels bleekselderij
1 sjalot
1 teen knoflook
olijfolie
1 takje tijm
2 blaadjes rozemarijn
200 g gepelde tarwe (Turkse supermarkt) of spelt
versgemalen peper en zout
1 rode ui
50 ml witte wijnazijn
2 tl suiker
100 g boter
150 g jonge geitenkaas, losgeklopt

Bereidingswijze

  1. Verhit de oven voor tot 180 °C. Schil de koolrabi. Als het blad er nog aan zit, kun je dit laten zitten. Snijd de wortel en bleekselderij in fijne blokjes. Pel de sjalot en knoflook. Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn.
  2. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan die in de oven kan en fruit de wortel, bleekselderij, sjalot, knoflook, tijm en rozemarijn. Doe hier circa 100 milliliter water bij en leg de geschilde koolrabi er bovenop. Dek het geheel af met aluminiumfolie en laat de koolrabi 45 minuten gaar stomen in de voorverwarmde oven. Haal de pan halverwege even uit de oven en schep wat van het vocht over de koolrabi.
  3. Bereid de tarwe terwijl de koolrabi in de oven gaart. Kook de tarwe in ruim gezouten water in circa 40 minuten gaar. Giet de tarwe af en meng deze met het gare wortel-bleekselderij-mengsel. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de rode ui in heel fijne ringen en giet hier de azijn op en voeg de suiker en een snufje zout toe. Knijp de uien zodat ze kneuzen en azijn opnemen. Verhit de boter in een koekenpan en bak de koolrabi langzaam bruin in de boter voor extra smaak. Serveer de koolrabi op de lauwwarme tarwe met daarbij de zure ui en losgeklopte geitenkaas. Snijd de koolrabi eventueel in plakken.

Heb jij dit recept of een ander recept uit Het groente boekje gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Het groente boekje
Nadia Zerouali & Samuel Levie
Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar
ISBN: 9789038807928
Prijs: €22,50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Het groente boekje: koolrabi met gepelde tarwe
Published On
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!