Print Friendly, PDF & Email

Tof nieuws: onze vaste gastblogger & kookexpert Eke van Koken met Kennis is nu ook op de vegan toer en experimenteert erop los met pérfecte vegan recepten. Daar worden wij gelukkig van! Zo ook homemade pompoencrackers met vegan roomkaas op basis van cashews…

Vegan roomkaas, hoe doe je dat?
Als er iemand slim is in de keuken, dan is dat Eke wel! Hij ging op zoek naar de perfecte veganistische variant van roomkaas, me diezelfde smaak en beleving. Eke vertelt: “Kaas kan natuurlijk nooit vegan zijn. Maar de textuur en smaak van roomkaas kun je wel namaken. In dit recept maak je een romige crème van geweekte cashewnoten. Ik gebruik het liefst geroosterde, daar zit meer smaak aan. Maar natuurlijk kun je ook prima rauwe cashewnoten gebruiken. Edelgist geeft een kaassmaak aan de noten. Het is geweldig spul, onmisbaar als je regelmatig diervrij eet. Het heeft een hele hartige verzadigende smaak. Edelgist is verkrijgbaar in de (online)natuurwinkel.”

Ingrediënten
Voor de ‘roomkaas’

 • 250 g geroosterde cashewnoten
 • 10 g edelgist (natuurwinkel)
 • 1 – 2 el citroensap
 • 1 tl zeezout (flakes)

Voor de crackers

 • 150 g havervlokken of havermout
 • 125 g pompoenpitten
 • 75 g witte sesamzaadjes
 • 25 g zwarte sesamzaadjes
 • 50 g bloem (of maïzena voor glutenvrij)
 • 2 tl zoutvlokken (8 gram)
 • 150 ml water

Bereidingswijze
Vegan roomkaas
Stap 1: Zet de cashewnoten net onder water en laat ze een nacht weken in de koeling.
Stap 2: Maal de edelgist tot een poeder in een koffiemolentje of keukenmachine.
Stap 3: Zeef de cashewnoten en bewaar een beetje van het weekvocht. Pureer de noten in de keukenmachine met het edelgist en citroensap. Voeg een paar eetlepels weekvocht toe tot de crème de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met zeezout.
Stap 4: Bewaar de cachew ‘roomkaas’ in een schone pot. De crème is ongeveer een week houdbaar in de koeling. Daarna wordt ie langzaam zuur.

Pompoencrackers
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180° C.
Stap 2: Maal de havervlokken met een staafmixer tot een fijn meel. Mix het met 75 gram van de pompoenpitten en de overige ingrediënten in een ruime kom tot een dik deeg.
Stap 3: Duw het deeg uit op een bakplaat met bakpapier tot een dunne plak van 1 cm. Bekleed de plak met nog een vel bakpapier en ga er overheen met een deegroller tot het deeg overal een maximaal een ½ cm dik is. Haal de bovenste laag bakpapier eraf en bestrooi het deeg met de rest van de pompoenpitten. Druk ze er goed in met de handpalmen of rol ze erin met de deegroller.
Stap 4: Bak de deegplak 20 minuten in de oven. Haal het deeg uit de oven en snijd eventueel in 20 gelijke rechthoeken. (Snijden is niet perse nodig, je kunt het deeg ook na het bakken in stukken breken). Draai de crackers om en zet ze terug in de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 150° C en bak de crackers nog 15 minuten op de andere kant. Laat afkoelen.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Homemade pompoencrackers met vegan cashew roomkaas
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!