Print Friendly, PDF & Email

Als er iemand slim is in de keuken, dan is dat Eke van Koken met Kennis wel! Hij ging op zoek naar het perfecte veganistische recept voor roomkaas, met diezelfde smaak en beleving. Natuurlijk moet die vegan roomkaas ook ergens op gesmeerd worden en dus delen wij vandaag niet alleen zijn vegan recept voor roomkaas, maar ook voor zelfgemaakte pompoencrackers! Lees verder voor de recepten.

Vegan roomkaas

Ingrediënten
250 g geroosterde cashewnoten
10 g edelgist (natuurwinkel)
1 – 2 el citroensap
1 tl zeezout (flakes)

Bereidingswijze

  1. Zet de cashewnoten net onder water en laat ze een nacht weken in de koeling.
  2. Maal de edelgist tot een poeder in een koffiemolentje of keukenmachine.
  3. Zeef de cashewnoten en bewaar een beetje van het weekvocht. Pureer de noten in de keukenmachine met het edelgist en citroensap. Voeg een paar eetlepels weekvocht toe tot de crème de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met zeezout.
  4. Bewaar de cashew ‘roomkaas’ in een schone pot. De vegan roomkaas is ongeveer een week houdbaar in de koeling. Daarna wordt ie langzaam zuur.

Vegan pompoencrackers

Ingrediënten
150 g havervlokken of havermout
125 g pompoenpitten
75 g witte sesamzaadjes
25 g zwarte sesamzaadjes
50 g bloem (of maïzena voor glutenvrij)
2 tl zoutvlokken (8 gram)
150 ml water

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180° C.
  2. Maal de havervlokken met een staafmixer tot een fijn meel. Mix het met 75 gram van de pompoenpitten en de overige ingrediënten in een ruime kom tot een dik deeg.
  3. Duw het deeg uit op een bakplaat met bakpapier tot een dunne plak van 1 cm. Bekleed de plak met nog een vel bakpapier en ga er overheen met een deegroller tot het deeg overal een maximaal een ½ cm dik is. Haal de bovenste laag bakpapier eraf en bestrooi het deeg met de rest van de pompoenpitten. Druk ze er goed in met de handpalmen of rol ze erin met de deegroller.
  4. Bak de deegplak 20 minuten in de oven. Haal het deeg uit de oven en snijd eventueel in 20 gelijke rechthoeken. (Snijden is niet perse nodig, je kunt het deeg ook na het bakken in stukken breken). Draai de crackers om en zet ze terug in de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 150° C en bak de pompoencrackers nog 15 minuten op de andere kant. Laat afkoelen.

Heb jij dit makkelijk vegan recept gemaakt? Of zijn er andere plantaardige recepten die jij lekker vindt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

PS. Wil jij blijvend minder vlees eten en vaker vegetarisch, maar lukt het je niet om je eetpatroon te veranderen? Of heb je een vriend(in) die hulp kan gebruiken? Koop dan nu onze online cursus vleesminderen in 15 dagen! Je krijgt 5 euro korting met code DEHIPPEVEGETARIER. Na de cursus geniet je gegarandeerd van een nieuw eetpatroon!

Summary
recipe image
Recipe Name
Homemade vegan pompoencrackers met vegan roomkaas
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time