Zin om eens te variëren met de oeroude Hollandse hutspot? Probeer deze Indische versie met pittige paneer dan eens. Net zo smeuïg als de Hollandse hutspot, maar door de vele verschillende specerijen waan je je in de Indische keuken en door te spelen met de hoeveelheid sambal kan iedereen aan tafel zelf bepalen hoe pittig het avondeten zal smaken.
Wat heb je nodig?
Voor de hutspot:
500 gram winterpeen
500 gram uien
1 kilo kruimige aardappels
2 tl komijnzaad
2 tl kurkuma
Peper & zout
Scheutje water
Beetje boter
Scheutje melk
Voor de pittige paneer:
2 pakjes paneer
2 tenen knoflook
2 tl kerriepoeder
4 el ketjap asin
2 el water
2 tl sambal manis
Zout
Zonnebloem olie
Hoe maak je deze Indische hutspot?
Schil de winterpeen, snij in de lengte doormidden en snij in halve maantjes van een halve centimeter. Snij de uien doormidden en dan in halve ringen. Fruit de uien aan in een braadpan en voeg de komijn en kurkuma toe (voor 4 personen gebruik je 2 tl komijnzaad en 2 tl kurkuma). Voeg als de ui glazig is de peen toe en fruit die mee. Voeg peper en zout toe en dan een klein scheutje water. Dek af en sudder gaar in circa 25 minuten. Schil de aardappels, snij in stukken en zet op in een laagje water met zout. Kook gaar in circa 15 minuten. Hak de knoflook fijn. Snij de paneer in dobbelsteentjes van ca 1 cm. Bestrooi met de kerriepoeder en hussel even om. Verwarm in een koekenpan een beetje zonnebloemolie (olijfolie wordt niet heet genoeg) en bak de dobbelsteentjes mooi bruin. Haal ze uit de pan, leg op wat keukenpapier en bestrooi met een beetje zout. Fruit nu de knoflook heel even aan in dezelfde pan en voeg direct de ketjap asin (of sojasaus) en het water toe en roer dan de sambal manis erdoor (mag ook andere sambal zijn). Doe dit een beetje naar smaak, meer of minder pittig. Roer nu de blokjes weer door de saus en laat op een zacht vuurtje een beetje inkoken terwijl je de hutspot afmaakt. Stamp de aardappels grof met een beetje boter en een scheutje melk – de puree hoeft niet heel nat, want er zit ook vocht bij de wortel en ui. Doe de puree bij de groenten en roer goed door (of stamp nog een beetje grof, wat je lekker vindt). Breng op smaak met peper en zout. Serveer met de pittige paneer en zet nog wat sambal op tafel voor de liefhebber.
Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Wij zijn ontzettend benieuwd!

Wat is paneer? Ken het niet.
Een soort van Indiase kaas gemaakt melk en yoghurt. Heel erg lekker! Kan je ook gemakkelijk zelf maken 🙂 Ik zal eens een recept plaatsen!
Zelf maken is mij nooit goed gelukt, waar koop je pakjes paneer?
Dag Liesbeth, mijn excuus voor de vertraagde reactie! In dit artikel staan een aantal goede tips voor paneer-merken, zie onderaan: http://www.aziatische-ingredienten.nl/paneer/. Succes!
Dag Marian, hier vind je meer informatie over paneer: http://www.aziatische-ingredienten.nl/paneer/. Het is een Indiase kaas gemaakt van melk en yoghurt, zonder stremsel dus. Echt heerlijk om mee te koken en veel gezien in de Indiase keuken!