Print Friendly, PDF & Email

Vandaag staat er vegetarische groente ramen op het menu. Ken jij ramen al? Ramen is Japanse noedelsoep, waarbij de bouillon en de toppings erg belangrijk zijn. Hierin heb je vele varianten, waarmee je eindeloos kunt variëren. Nadat je de bouillon gekookt hebt, krijg je een intense smaak waardoor je weinig kruiden hoeft toe te voegen. Lekker gezond met veel groenten: Japanse ramen!

Wat heb je nodig?
Voor de bouillon
2 liter water
6 gedroogde shiitakes
6-8 g gedroogde kombu
300 g flespompoen, in blokjes
2 uien, in partjes
100 g kastanjechampignons, gesneden
3 teentjes knoflook
2-5 eetlepels olie naar keuze
2 theelepels gedroogd paprikapoeder
2 eetlepels gehakte gember
75 ml sojasaus
2 eetlepels misopasta
3 eetlepels rijstazijn

Toppings
4 porties ramen noedels (van bijvoorbeeld Hakubaku, verkrijgbaar bij Albert Heijn)
1 aubergine
2 eetlepels olie
200 g maïs uit blik, uitgelekt
100 g spinazie
4 gemarineerde eieren (zie ingrediënten hieronder)
optioneel: zwart sesamzaad en chiliolie naar smaak

Gemarineerde eieren
75 ml sojasaus
25 ml mirin
4 eieren, gekookt

Tip! Bij voorkeur marineer je de eieren een nacht van tevoren, zet deze op tijd in de koelkast.

Hoe maak je het?
Voor de bouillon

  1. Verwarm de oven voor op 225°
  2. Breng heet water met de gedroogde shiitakes en kombu aan de kook. Laat dit 1 uur zachtjes pruttelen.
  3. Meng ondertussen op een ovenplaat de ui, pompoen, knoflook en kastanjechampignons in de oven met de olie en gerookte paprikapoeder. Rooster dit in 30 minuten gaar.
  4. Schep de paddenstoelen en kombu uit de pan. Voeg de geroosterde groenten toe aan de bouillon in de pan. Blend het mengsel glad met een staafmixer of in de blender.
  5. Voeg de sojasaus, miso en rijstazijn toe en blend nogmaals. Laat de soep pruttelen.

Voor de toppings

  1. Marineer de gekookte eieren (bij voorkeur een nacht) in een mengsel van sojasaus en mirin. Bewaar maximaal 3 dagen in de koelkast.
  2. Halveer de aubergine in de lengte en plaats deze met olie, peper en zout in de oven voor 30 minuten op 250°C.
  3. Verwarm de bouillon. Kook de noedels ongeveer 1 minuut in kokend water, laat ze uitlekken en verdeel over de kommen.
  4. Verdeel het geroosterde vruchtvlees van de aubergine over de kommen bij de ramen.
  5. Garneer met maïs, spinazie en de gemarineerde eieren. Serveer optioneel met zwart sesamzaad en/of chiliolie naar smaak.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Japanse goente ramen
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!