Print Friendly, PDF & Email
2.2/5 - (10 stemmen)

Deze avondmaaltijd is helemaal afgestemd op de Kapha dosha. Maar je begrijpt wanneer je gaat spelen met dit recept je het ook kunt gebruiken voor andere constituties. Experimenteer en varieer dus naar hartenlust! Meer weten over dineren volgens de Ayurvedische richtlijnen? Lees hier.

Kapha: Sambarsoep (toor-dahl)
Sambar is een beroemd Zuid Indiaas gerecht. Toor-dahl is speciaal goed voor Kapha omdat het de smaak wrang in zich heeft en verwarmend is. Je kunt het maken in de vorm van soep door meer water en geen of weinig groenten toe te voegen (waterkers of spinazie zijn een aanrader). Je kunt er ook een stoofpot van maken. Dan gebruik je meer groenten en bijvoorbeeld aardappelen en wortel die je meekookt als de dahl half gaar is. Velen hebben in de kookcursussen van Rada deze maaltijd als bijzonder reinigend ervaren. Prachtig om toe te passen tijdens een voorjaarsschoonmaak. Nu dus!

Ingrediënten (ongeveer 5 personen)
250 milliliter tur dahl (toor-dahl)
1 liter water
½ theelepel kurkuma
1 – 2 eetlepels tamarindepasta (voor de smaak zuur, verhoogt de spijsvertering)
½ eetlepel kokos
1 eetlepel palmsuiker
300 gr groenten naar keuze, bij voorkeur groenten uit de kapha-lijst
1 eetlepel ghee
1 theelepel mosterdzaad
½ theelepel versgemalen zwarte peper
¼ theelepel gemalen fenegriek
10 kerrieblaadjes (‘curry leaves’ bij een toko, gedroogd of vers)
¼ theelepel asefoetida
1 theelepel zout
2 eetlepels fijngesneden verse koriander
een handvol waterkers, spinazie, postelein of een ander groen


Bereidingswijze
Was de dahl vijf keer. Soms is de toor-dahl olie-achtig, dan moet je hem wassen in heet water. Breng de dahl aan de kook met 1 liter water en de kurkuma. Laat de dahl koken tot hij gaar is, ongeveer een uur. Stoom ondertussen de groenten met een lange kooktijd, zoals sperziebonen, wortels, spruitjes etc. Meng de tamarindepasta (begin met 1 eetlepel en kijk als de soep klaar is of je nog wat meer wilt gebruiken. Hetzelfde geldt voor de palmsuiker), de kokos en de palmsuiker met wat water. Voeg dit aan de dahl toe en maal de dahl met een staafmixer tot een soep. Voeg de gestoomde groenten toe. Verhit de ghee, draai de vlam laag en bak het mosterdzaad. Voeg daarna de kerrieblaadjes, het fenegriekzaad, de zwarte peper en de asefoetida toe. Doe de kruiden bij de dahl en maak de dahl af met het zout en de verse koriander. Voeg desgewenst meer water toe en eventueel wat gesneden waterkers, spinazie of andere groente die je nog even laat meekoken.

Meer Ayurvedische dinerinspiratie
Meer dinerinspiratie? Dat kan! Enkele van deze recepten zijn van Rada Meursing, bij wie ondermeer Ayurvedische kookworkshops en cursussen gegeven worden. Kijk op www.kookstudio.net voor extra informatie en meer Ayurvedische recepten.

Door gastblogger Sylvia Kuperus
www.agnifabriek.nl

Summary
recipe image
Recipe Name
Kapha: Sambarsoep (toor-dahl)
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
1.51star1stargraygraygray Based on 3 Review(s)