Print Friendly, PDF & Email

Vanavond is het Sinterklaasavond. Een avond vol familie, cadeautjes, pepernoten en chocoladeletters. Wat hebben wij er zin in! Helaas verlaat de Sint na vanavond ons koude kikkerlandje weer, om terug te keren naar Spanje. En dan? Kerst en Oud & Nieuw natuurlijk! Ter voorbereiding van deze dagen hebben wij een tip voor jullie: kookboek Kerst, de must-have voor deze feestdagen! Dit boek, geschreven door Arno en Mireille van The Holy Kauw Company, staat boordevol makkelijke kerstrecepten en feestelijke ideeën voor Oud & Nieuw. Eerder deelden wij al een aantal recepten uit dit boek en we hebben goed nieuws: daar gaan we vandaag gewoon mee verder! Vandaag: meringue limoen-cakejes!

Benodigdheden
Voor 18 cakejes
45 minuten bereidingstijd
Voor de bodem
150 g biscuit, verkruimeld
50 g suiker
90 g roomboter, gesmolten

Voor het cakebeslag
225 g roomboter, op kamertemperatuur
225 g witte basterdsuiker
geraspte schil van 1 (biologische) limoen
4 eieren
200 g bloem, gezeefd
1 tl baksoda
25 g maïzena

Voor de meringue
3 eiwitten, op kamertemperatuur
150 g suiker
¼ tl limoensap
2 druppels vanille-extract

Extra nodig
muffinbakblik voor 18 stuks
papieren muffinvormpjes
spuitzak

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C en doe 18 papieren muffinvormpjes in het bakblik (of bak in delen als je een kleiner bakblik hebt).
  2. Maak de biscuitbodem door alle ingrediënten hiervoor te mengen. Dit kan met de hand, maar mag ook in de keukenmachine. Verdeel over de 18 vormpjes en druk goed aan.
  3. Mix voor de limoencake de boter en de suiker romig met de handmixer. Mix één voor één de eieren erdoor. Wanneer het eerste ei volledig is opgenomen, voeg je het volgende ei toe. Voeg daarna de bloem, baksoda en maïzena toe. Spatel het bloemmengsel in vier etappes door de botermix en roer tenslotte het limoenraspsel erdoor.
  4. Verdeel het cakebeslag over de vormpjes en bak ze in circa 15 minuten gaar. Controleer met een houten satéprikker. Als die er schoon uit komt, zijn de cakejes gaar. Laat ze afkoelen in het bakblik.
  5. Maak nu de meringue: doe de eiwitten, suiker en het limoensap in een kom van roestvrij staal en klop het mengsel 4 minuten au bain-marie tot de suiker is opgelost. Haal de kom van het vuur, voeg de vanille toe en sla het eiwit met een mixer op tot het piekerig wordt en stijf.
  6. Verdeel met een spuitzak of lepel de meringue over de muffins. Als je een crème-brûléebrander hebt, kun je de meringue nog even kleuren.

Tip!
Je kunt stap 1 tot en met 4 (het bakken van de cakejes) een paar dagen van tevoren doen. Bewaar de cakejes op kamertemperatuur in een afgesloten trommel. Maak ze voor serveren af met de meringue.

Heb jij dit recept of een ander recept uit Kerst gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Kerst
Arno van Elst, Mireille van Elst
Uitgeverij: Uitgeverij Snor
ISBN: 9789463140744
Prijs: €21.99

Summary
recipe image
Recipe Name
Kerst: meringue limoen-cakejes
Published On
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!