Leafs: Tarte tatin met tomaatjes
5 (100%) 1 vote

Ben jij gek op gerechten met groenten, fruit en kruiden in de hoofdrol? Dan is het boek Leafs van Carola de Kanter een prachtige aanvulling op je kookboek-collectie. Het boek staat boordevol met vegetarische gerechten, waarbij alles draait om seizoensgerechten zonder vlees of vis. Ook leer je alles over hoe je zelf groenten en fruit kunt kweken in je tuin, op het balkon of in je vensterbank. Wij mogen drie recepten delen uit dit mooie kookboek. Eerder deelden we de recepten van tofu-soldaatjes met waterkerssalade en groene Japanse mayonaise en pulled jackfruit in steamed buns! Als afsluiter is hier het recept voor deze tarte tatin met tomaatjes.


Uit het boek: Tomaten zaai ik ieder jaar weer in alle soorten en maten. Eerst binnen zaaien, dan verspenen en daarna uitzetten in de kas. Achter glas groeit er dan een muur van groene planten met verschillende soorten tomaten eraan, allemaal met een heerlijke, intense smaak. Het is best veel werk, je moet goed dieven (het weghalen van kleine zijscheutjes in de ‘okseltjes’ van de plant). Iedere dag water geven is ook een must, maar als je de tomaten proeft is dat iedere keer weer een beloning voor het vele werk, want zo lekker koop je ze bijna niet.

Voorbereiding 15 minuten; bereiding 30 minuten

Wat heb je nodig voor de tarte tatin?

Voor de taart

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 20 kerstomaatjes, in verschillende kleuren
  • 1 el boter + extra om in te vetten
  • 1 teen knoflook
  • tijm
  • 2-4 el balsamicoazijn
  • zout en peper

ter garnering

  • 1 picodonkaasje of een klein geitenkaasje
  • cress of kruiden
  • extra vierge olijfolie, om te besprenkelen

Hoe maak je de tarte tatin?

  1. Verwarm de oven voor tot 180 C.
  2. Steek 4 rondjes uit het bladerdeeg met een steker die net iets groter is dan de bakvormpjes die je gebruikt.
  3. Halveer de tomaatjes en verhit de boter in een pan. Rasp of pers de knoflook boven de boter en voeg tomaat, tijm en balsamicoazijn toe.
  4. Laat zachtjes sudderen tot de balsamicoazijn stroperig is en breng op smaak met zout en peper.
  5. Vet 4 vormpjes in en schep het tomatenmengsel daarin. Dek af met het bladerdeeg en bak dit in een 10 tot 12 minuten in de oven tot het deeg lichtbruin en knapperig is. Haal ze uit de oven en stort ze op het bord.
  6. Garneer met verse cress of kruiden en druppel er wat mooie olijfolie omheen. Schaaf er wat van het kaasje over.

Bij de borrel
Maak je de taartjes nog kleiner, bijvoorbeeld in een muffinplaat van 12 stuks, dan heb je een heerlijk borrelhapje.

Heb jij deze tarte tatin naar het recept van Carola de Kanter gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Leafs
Carola de Kanter
Uitgever: Good Cook B.V.
ISBN 9789461431622
Prijs 29,95

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Leafs: Tarte tatin met tomaatjes
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)