Print Friendly, PDF & Email

Een aantal weken geleden lieten wij jullie kennis maken met het nieuwe kookboek Lekker Fred. Dit boek is geschreven door Freddy Tratlehner, ook wel bekend als Vjeze Fur! In dit boek vind je recepten die niet alleen goed zijn voor het lichaam, maar bovenal voor de ziel. Want wat werkt er nou beter na een lange dag zwoegen dan een goed bord met eten? Vandaag delen wij wederom een van Freddy’s recepten: sambal goreng tempeh!

Ingrediënten
Voor 4 personen
30 minuten bereidingstijd
400 g tempeh (blok)
zonnebloemenolie, om in te bakken
3 tenen knoflook
2 sjalotten
2 cm gember
2 cm laos (toko)
2 rooie pepers
1 tl koremejanderpoeder (koriander)
1½ el palmsuiker (blok, toko)
2 stengels citroengras
3 salambladeren (toko)
2 el tamarindepasta (toko)
3 el ketjap manis
1 el sambal oelek

Benodigdheden
keukenpapier
vijzel

Bereidingswijze

  1. Snijd de tempeh in plakken. Snijd de plakken in kleine reepjes van gelijke grootte. Verhit een flinke plas zonnebloemenolie in een wok en doe met 1 stukje tempeh kijken of het heet genoeg is. Frituur de tempeh in porties in ongeveer 5 minuten goudbruin. Vul tussentijds eventueel de olie aan. Laat de tempeh uitlekken in een met keukenpapier bekleed vergiet.
  2. Plet en pel de knoflook. Pel en hak de sjalotten grof. Hak de gember en de laos grof. Hak de rooie pepers grof. Maal alles in de vijzel tot een gladde boemboe, dit duurt wel even. Roer het koremejanderpoeder erdoorheen. Verhit wat zonnebloemenolie in een wok op middelhoog vuur en bak de boemboe ongeveer 3 minuten aan.
  3. Schaaf intussen de palmsuiker van het blok. Kneus het citroengras met de botte kant van een mes. Doe de palmsuiker, het citroengras, de salambladeren, tamarindepasta, ketjap en sambal met een klein scheutje water bij de boemboe in de pan. Breng het geheel zachtjes aan de kook en kook in ongeveer 5 minuten tot een dikke, stroperige saus.
  4. Roer de tempeh door de saus tot alle reepjes zijn bedekt. Bak het geheel nog even aan, maar zorg ervoor dat de saus niet verbrandt. Dat is vies. Eet het citroengras en de bladeren niet op (lijkt me logisch maar de meeste mensen zijn oenen, dus bij dezen).

Heb jij een van deze recepten of een ander recept uit Lekker Fred gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Lekker Fred
Freddy Tratlehner
Uitgeverij: Carrera Culinair
ISBN: 9789048847891
Prijs: €25,00

Summary
recipe image
Recipe Name
Lekker Fred: sambal goreng tempeh
Published On
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!