3x koken en bakken met eerlijke hagelslag + WIN
5 (100%) 2 votes

Een donkerbruine boterham met hagelslag. Maar dan wél als ik eerst een boterham met iets hartigs naar binnen had gewerkt. Dat was de regel. Want de hagelslag was het toetje. Klinkt dit voor jou ook herkenbaar of ben ik de enige met dit jeugdsentiment? Dit is wat mijn moeder altijd zei, en ja eigenlijk had ze wel gelijk, chocolade op je brood is toch de ultieme traktatie! Tegenwoordig bepaal ik lekker zelf waar ik allemaal hagelslag in en op doe… want je kan er geweldig lekker mee bakken en koken! Wij gingen aan de slag met drie hagelslag recepten: verwen granola barstensvol noten en chocolade, vegan chocolade-banaan muffins én no-bake kokos-chocolade bonbons, is het resultaat. Als dat geen smullen wordt!

De allereerlijkste hagelslag 97% fair trade
En als je dan begint met snoepen, is het wel zo fijn om dat eerlijk te doen! Fair Trade Original heeft sinds deze maand de allereerlijkste hagelslag uit het supermarktschap! Ze vervingen namelijk de bietsuiker door fairtrade rietsuiker van boeren uit Mauritius. Daarmee is het aandeel fairtrade ingrediënten van Hagelslag Puur omhoog gegaan van 34% naar 97%. Ook de vlokken zijn er op vooruit gegaan van 33,5% naar 96% en ook Hagelslag Melk kan niet achterblijven en stijgt van 24% naar 85% eerlijke ingrediënten. Goed nieuws voor rietsuikerboeren in Mauritius! Lees hier hun verhaal. Wil je meer weten over fairtrade en wat dit eigenlijk betekent? Eerder schreven we er dit artikel over.

Hagelslag: granola, muffins en bonbons
Deze ontwikkeling vroeg natuurlijk om een hagelfeest! Wij gingen de uitdaging aan en gingen creatief aan de slag met hagelslag in drie verschillende recepten: granola, muffins en bonbons. En er is nog zoveel meer dat je kan doen met hagelslag! De keuken in dus: vandaag inspiratie voor een ontbijt-, snack-, en dessertrecept met de hagelslag van Fair Trade Original. Crunchy, smeuïg en zoet. Proeven maar!

Ontbijt: verwengranola met noten en chocolade
Yoghurt, granola en honing. Één van mijn lievelingsontbijtjes. Simpel, snel, je kan er eindeloos mee variëren en het is stiekem ook heel lekker. Voeg chocolade toe en je hebt de ultieme traktatie. Want heel eerlijk: het is absoluut niet verkeerd om je dag te beginnen met ontbijt en chocolade!

Ingrediënten
200 gram havervlokken
100 gram onbewerkte noten naar keuze
5 eetlepels kokosolie
3 eetlepels ahorn siroop
100 gram Fair Trade Original Hagelslag Puur

Hoe maak je deze verwengranola met noten en chocolade?
Verwarm de oven voor op 200 graden en bedek een bakplaat met bakpapier. Pulse in de keukenmachine de helft van de havervlokken en plaats beide in een kom, zowel de vermalen als de hele havervlokken. Aan jou de keus, wil je hele noten of gehakte noten in je granola? In het tweede geval is dit het moment om de noten eventueel grof te hakken. Meng de noten door de havervlokken in de kom. Smelt de kokosolie en meng deze met de ahornsiroop, voeg dit toe aan de droge ingrediënten en meng tot er een kleverige massa ontstaat. Spreid alles uit over de bakplaat en verdeel zo goed mogelijk zodat het gelijkmatig kan roosteren. Bak de granola in 10-15 minuten goudbruin en knapperig. Roel halverwege de baktijd de granola door zodat alle kanten kunnen roosteren. Laat afkoelen, schud los zodat er brokjes ontstaan en voeg de hagelslag toe. Doe de granola in een luchtdichte pot en bewaar voor een verwenontbijt.

IMG_3848

Snack: chocolade-banaan muffins
Deze muffin is een ontbijt en snack in één en heel makkelijk om mee te nemen. Ideaal wanneer je overvolle agenda iets meer uren telt dan de gemiddelde dag. Als je dan toch onderweg eet, dan liever iets dat je wel thuis gemaakt hebt en toch op het randje van verantwoord is.

Ingrediënten
100 gram havermeel (of gemalen havervlokken)
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
2 eetlepels lijnzaad met 2 heet water
100 gram appelmoes
1 banaan, geprakt
2 eetlepel kokosolie, gesmolten
2 eetlepel honing
75 gram Fair Trade Original Hagelslag Melk

Hoe maak je deze vegan chocolade-banaan muffins?
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een 6-delige muffinvorm in. Plaats het havermeel in een beslagkom en meng samen met het snufje zout en het bakpoeder door elkaar. Meng het lijnzaad met het hete water en laat 5 minuten staan. Meng dit daarna met de appelmoes, de geprakte banaan, de gesmolten kokosolie en de honing in een keukenmachine tot een egale massa. Voeg de droge en de natte ingrediënten samen, doe de hageslag erbij en spatel alles rustig door elkaar. Verdeel het muffinbeslag over de muffinsvormpjes en bak gedurende 30-40 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Test met een satéprikker of die er schoon uitkomt. Smakelijk!

IMG_3849

Dessert: no-bake chocolade-kokos bonbons
Kokos en chocolade, een gouden combinatie, een echte #guiltypleasure! Een zoetekauw ben ik niet, maar van alles met kokos word ik blij, en van alles met chocolade ook, dus toen ik de hagelslag voor me had moest ik deze twee simpelweg combineren. En werkelijk een eenvoudiger recept kan ik me niet bedenken. Met wel drie ingrediënten en 5 minuten werk zonder gebruik van een oven creëer je een verwenmomentje of 12 (want zoveel bonbons haal je uit dit recept), what’s not to like?

Ingrediënten
200 gram kokos schaafsel
150 gram kokosolie
100 gram Fair Trade Original Hagelslag Puur

Hoe maak je deze no-bake chocolade-kokos bonbons?
Smelt de kokosolie en roer hier de kokosrasp door. Meng direct de hagelslag door dit mengsel zodat het een mooi geheel wordt. Plaats in een met bakpapier belegde bakvorm of in een ijsklontjeshouder en zet minimaal 3 uur in de koelkast om af te koelen en op te stijven. Druk voor gebruik de bonbons uit de ijsklontjeshouder of snij het blok in stukken. Mmm!

IMG_3850

Win een pakketje hagelslag: melk, puur en vlokken!
Word jij net zo enthousiast van deze recepten als wij? Wil je gelijk aan de slag? Dan heb je geluk want wij mogen 3 hagelslag-pakketten weggeven, gevuld met allereerlijkste hagelslag melk, hagelslag puur en vlokken (en een broodplank en theemokken om jouw verwenmoment compleet te maken). Wil je kans maken? Laat ons dan in een reactie op dit artikel of via een berichtje op Facebook weten welk recept jouw favoriet is en voor wie je die zou willen maken. Vrijdag 1 juli worden de winnaars bekend gemaakt!

Heb jij een van onze recepten met Fair Trade Original Hagelslag gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Wij zijn ontzettend benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
3x koken en bakken met eerlijke hagelslag
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!