Omdat ik wil laten zien dat vegetarische keuken oneindig veel mogelijkheden bied, besteed ik de komende weken speciale aandacht aan wereldgerechten. Diverse gerechten afkomstig uit bijzondere, internationale keukens waar vegetarisch eten een speciale plek in neemt. Deze week aandacht voor de Mezzes uit de Libanese keuken met het recept voor Tabouleh, een traditionele salade met veel peterselie en bulgur. Speciaal voor De Hippe Vegetariër van restaurant Nomads!
Tabouleh
Tabouleh betekent ‘licht scherp/kruidig’ en komt oorspronkelijk uit de Levant. Het is een salade die als voorgerecht of bijgerecht wordt gegeten in de Arabische eetcultuur. Weliswaar met veel meer kruiden dan hoe wij het in Europa serveren. Tabouleh bestaat uit bulgur, gesneden tomaten, munt, peterselie, uien, bosui of sjalotten overgoten met olijfolie en citroensap. Daarnaast wordt er zout en peper toegevoegd en voor de liefhebber van traditie ook kaneel.
Ingrediënten
voor 3 personen
– 2 bosjes peterselie
– 2 tomaten
– half bosje bosui
– half bosje munt
– 50 gram bulgur
– 1 citroen, het sap
– olijfolie
– peper en zout
– optioneel: kaneel
Bereidingswijze
Vaak wordt bulgur gekookt maar dat is niet de bedoeling. Week de bulgur 10 minuten in koud water. Hak vervolgende de peterselie fijn en snijd de tomaten in blokjes. Snijd daarna de bosui en de munt fijn. Meng alles door elkaar en breng op smaak met citroen, (veel) olijfolie, peper, zout en eventueel kaneel.
Recept van restaurant Nomads
Restaurant Nomads
Restaurant Nomads voelt als een traditioneel Arabisch huis. Alles in Nomads is door het Oosten geïnspireerd: koperen lampen met warm gekleurde stenen en ruwe bronzen schalen waaruit je samen kan eten. In Nomads dineert men, traditiegetrouw, niet aan een tafel. Gasten kunnen plaatsnemen in de ‘Al’Kubbah’ – een nisje waar men bij elkaar kan zitten – of doorlopen naar de ‘Wast ad-der’, een betoverende ruimte met een groot, rond ligbed met stapels kussens. Na binnenkomst worden de gasten verzocht de schoenen uit te trekken en worden de handen – naar goed Arabisch gebruik – gewassen met vers rozenwater. Hierna word je de rest van de avond verwend door Chef-kok Issam Bensaleh die samen met zijn keukenteam, authentieke Arabische gerechten (Mezzes) creëert om samen van te genieten. Het Arabische eten, decor en de beleving maken Nomads tot een andere wereld midden in het centrum van Amsterdam.
Nomads, Rozengracht 133 Amsterdam, 020 344 6401, www.nomads.nl






Bulgur is niet glutenvrij! Het lijkt me verstandig om dat kenmerk dus ook weg te halen.
Dank je wel, hele pan weggegooid vanwege niet gekookte bulgur!!!
Dag Isabel,
Ik zag het heerlijke recept voor Tabouleh. Voor hoeveel personen is dit recept?
Ik ben nog niet zo vertrouwd met koken met granen en stoei dus nog met de hoeveelheden ongekookt-gekookt.
Misschien kun je me adviseren: ik wil het graag maken als gerecht voor een lunchbuffet voor 15 personen (naast oa diverse andere salades, hartige taart, brooddips, rauwkost, kazen en fruit). Hoeveel gram ongekookte bulgur adviseer je me per persoon te rekenen. (Omrekenen lukt me wel 😉
Alvast bedankt,
Hoi Jacqueline, het recept is voor 3 personen denk ik, (als ik moet afga op de hoeveelheden van het recept, want heb deze zelf niet geschreven). Ik zie in veel tabouleh receptend dat er 100 gram wordt aangehouden voor 6 personen, dus ik denk dat dit een goede maatstaaf is. Ik kook zelf heel erg op gevoel, maar ikd enk dat 20-25 gram per persoon voldoende moet zijn. Groetjes, Lieske
Dag Isabelle,
Leuk recept, dank!
Het valt me op dat bij het recept lang niet altijd het aantal personen erbij vermeld staat. Dat zou eigenlijk wel handig zijn.
Hoi Rudi,
Je hebt helemaal gelijk! We proberen dit eigenlijk altijd te doen, maar soms gaat dat mis. We zullen hier goed op gaan letten!
Helaas, had graag het recept gelezen maar dat was door een grote brede Jumboreclame die neit weg te klikken viel onmogelijk.
Dag Arne, dat is heel vervelend, excuus! Als je nu opnieuw naar het recept kijkt is de reclame weg. Hij toont hem altijd maar 1x. Dus mocht dat weer gebeuren kan je het beste de pagina even refreshen. Ik hoop dat het lukt zo!
Super leuk zo’n recept..ga ik zeker proberen.
Thanks…
Groet Marlène
Leuke Marlene! Laat je me weten hoe het smaakte? Dankjewel!