Print Friendly, PDF & Email

Dit gerecht is één van mijn favoriete makkelijke en gezonde recepten. In de warme maanden eet ik dit wekelijks. Koolwraps (of kooltaco’s) zijn heel bijzonder. Het idee om een koolblad los te eten spreekt je misschien niet echt aan, maar als je een aantal ingrediënten op de juiste wijze weet te combineren, neutraliseert de smaak van het koolblad en wordt het een stevige, suikervrije, glutenvrije wrap met een lage glycemische index.

Hummus met groenten
Hummus is eigenlijk een voedselgroep op zichzelf voor mij. Het is een ontzettend goede bron van vegetarische eiwitten en het kan een gerecht met alleen groenten helemaal afmaken. De Libanese gewoonte om hummus te serveren met kool in plaats van brood, inspireerde me om nóg meer groenten in één hap te verzamelen in de vorm van een wrap.

Ik zou zeggen: experimenteer met dit recept en kies voor je eigen variaties. Ik vind dat Mediterrane smaken beter met hummus combineren dan Aziatische smaken. Kruiden zoals tijm, rozemarijn, oregano, zoete basilicum en peterselie zijn allemaal geschikt. Je kunt ook olijventapenade, zongedroogde tomaten, pesto, artisjoktapenade of citroen toevoegen. Al deze smaken gaan heel erg goed samen.

Maak je eigen hummus volgens dit recept of speel een beetje vals door hummus te kopen in de supermarkt. Zorg er wel voor dat daar geen onnodige toevoegingen zoals sodium, sodiumnitraat of toegevoegde suikers in zitten.

Mediterraanse koolwraps

Ingrediënten
Voor 6 gevulde wraps
6 koolbladeren (Chinese kool, spitskool, savooiekool, witte of groene kool)
1 eetlepel of 15-20 gram hummus per wrap (gekocht of zelfgemaakt), afhankelijk van de grootte van het koolblad
6 handvol gehakte bladgroenten, zoals babyboerenkool, snijbiet, waterkers of een ander soort sla die je lekker vindt
1 grote of 2 kleine wortels, in reepjes gesneden of geraspt
1 kleine biet, geschild en geraspt
1 lenteui, fijngehakt
1 handje gemengde kiemen (zoals alfala, radijskiemen of linzenkiemen)
2 handjes gehakte kruiden naar keuze, zoals basilicum en/of peterselie

Voor de dressing
1 citroen, het sap
2 eetlepels of 30 ml olijfolie
zout en peper naar smaak

Optionele toppings
zongedroogde tomaat in stukjes
olijventapenade of gehakte zwarte of groene olijven
basilicum- of rucolapesto of rode pesto
geroosterde paprika in stukjes

Bereidingswijze
Verwijder voorzichtig de bladeren van de kool, was en droog ze (eventueel in keukenpapier). Als je savooiekool of spitskool gebruikt, dan kun je de bladeren doormidden snijden zodat de wraps wat kleiner zijn. Hak de basilicum, lenteui en peterselie fijn. Maak de hummus volgens het recept en bereid tot slot de citroenvinaigrette. Schud het geheel goed door elkaar en laat even rusten.

Leg de bladeren op een bord (2-3 bladeren per persoon). Doe in elk blad een lepel humus. Meng de bladgroenten, de biet en de wortel met de citroenvinaigrette en voeg dit ook toe aan het koolblad. Maak het geheel af met de gehakte kruiden. Rol het blad dicht als een wrap of eet het blad als een taco uit de hand.

Buffetstijl
Je kunt er ook voor kiezen om alle ingrediënten in schaaltjes te doen. Op die manier kan iedereen zijn eigen wraps samenstellen. Ik doe dit vaak ik als ik een grote groep mensen te eten krijg of wat meer afwisseling wil. Een feest voor het oog!

Bon appetit!

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Mediterraanse koolwraps
Published On
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!