Oosterse salade met sojabonen en gemarineerde tempeh
Sammie Eslamimoghaddam

Oosterse salade met sojabonen en gemarineerde tempeh

donderdag 12 maart 2020
Dag 4 van de Nationale Week Zonder Vlees is aangebroken. Wat staat er vandaag op de planning? Ten eerste vertellen wij jullie iets over onze laatste vegetarische eiwitbron: soja. We hebben hieraan een heerlijk recept gekoppeld, namelijk een Oosterse salade met sojabonen en gemarineerde tempeh. Tot slot zullen wij vanmiddag nog een Mexicaans recept met peulvruchten met jullie delen. Oftewel, weer heel veel lekkere vega inspiratie!

Vegetarische eiwitbron: soja
Soja bevat veel eiwit, ijzer en vitamine B1. Dit zijn essentiële stoffen voor vegetariërs en daarom vormt soja ook de basis voor de meeste vleesvervangers. Soja is officieel ook een peulvrucht maar wordt heel anders gebruikt. Er wordt bijvoorbeeld tempé en tofu van gemaakt, deze kun je makkelijk zelf kruiden.

Ingrediënten
voor 4 personen 
voor de salade
250 gram tempeh
4 el hoisinsaus
2 el zonnebloemolie
200 gram sojabonen
1 komkommer
1 kropsla
100 gram (ongekookte) bietjes julienne
2 lente-uitjes
2 el olijfolie

voor de soja-honing dressing
2 el sojasaus
½ limoen
1 tl honing
1 teentje knoflook, geperst
1 tl sesamolie

Bereidingswijze 

  1. Snijd de tempeh in dunne plakjes, doe dit in een bakje en meng dit met de hoisinsaus en zonnebloemolie. Laat dit vervolgens een half uur staan.

  2. Was en snijd de sla in reepjes, rasp de bietjes, snijd de komkommer in partjes en de lente-ui in ringetjes.

  3. Roer de ingrediënten voor de salade in een grote kom door elkaar.

  4. Zet een grillpan op het vuur met olie en gril de plakken tempeh 3 minuten per kant.

  5. Meng de sojasaus, limoen, honing, sesamolie en knoflook door elkaar en meng dit door de salade heen.

  6. Verdeel de salade over 4 borden en leg de tempeh hier bovenop.


Heb jij deze Oosterse salade gemaakt? Of wellicht een van onze andere WZV (week zonder vlees) recepten? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel of via Facebook of Instagram. We zijn heel benieuwd!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.