Paddenstoelenquiche met groene salade
Sammie Eslamimoghaddam

Paddenstoelenquiche met groene salade

woensdag 11 maart 2020
Voor ons tweede Week Zonder Vlees recept van vandaag gaan we aan de slag met de vegetarische eiwitbron paddenstoelen. We hebben deze verwerkt in een smakelijke quiche, die wij vergezelde van een frisse groene salade. Ook zo benieuwd naar het recept? Scroll dan snel naar beneden!

Vegetarische eiwitbron: paddenstoelen
Vanwege de vlezige structuur vallen ook paddenstoelen onder de vleesvervangers. Denk aan een portobello burger of pulled oesterzwam. Ze bevatten ook eiwit en vitamine B1, maar de hoeveelheid hiervan is wat minder dan in vlees. In combinatie met andere vleesvervangers dragen ze wel bij aan een gezond vegetarisch eetpatroon.

Ingrediënten
voor 4 personen
6 plakjes bladerdeeg
600 gram paddenstoelen
120 gram gorgonzola
2 teentjes knoflook
1 rode ui
10 gram verse tijm
4 eieren
scheutje melk naar keuze
1 el olijfolie

voor de salade
1 bosui
200 gram romaine sla
½ komkommer
1 el olijfolie
1 tl honing
1 tl mosterd

extra nodig
springvorm

Bereidingswijze

  1. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 180 °C.

  2. Vet een springvorm in met olijfolie of bekleed deze met bakpapier.

  3. Pers de knoflook en snijd de rode ui in kleine blokjes en de paddenstoelen in grove stukken. Als er kleine paddenstoelen bij zitten, zou je deze heel kunnen laten.

  4. Verwarm olijfolie in een pan en bak hierin de ui en knoflook tot ze glazig zijn. 

  5. Voeg vervolgens de paddenstoelen en tijm toe, bak dit een paar minuten mee en breng op smaak met peper en zout. 

  6. Als er veel vocht is vrijgekomen tijdens het bakken van de paddenstoelen, kun je het even laten uitlekken in een vergiet.

  7. Zet het vuur uit, klop vervolgens de eieren los in een kom en voeg hier een scheut melk en peper en zout aan toe.

  8. Bekleed de bakvorm met het bladerdeeg en prik hier op de bodem met een vork gaatjes in. Verdeel het paddenstoelenmengsel hier over heen en giet vervolgens de losgeklopte eieren over de paddenstoelen. 

  9. Verbrokkel de gorgonzola en verdeel deze over de taart.

  10. Bak 35 à 40 minuten goudbruin in de oven.

  11. Wanneer de taart in de oven staat, kan de groene salade gemaakt worden. Snijd hiervoor de sla in reepjes, de bosui in ringen en de komkommer in partjes.

  12. Doe dit in een kom en meng dit door elkaar. 

  13. Meng voor de dressing de olijfolie, mosterd en honing door elkaar. Serveer deze naast de salade of mix het er doorheen.

  14. Haal de taart uit de oven en serveer de groene salade ernaast.


Ben jij aan de slag gegaan met dit recept? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel of via Facebook of Instagram. We zijn heel benieuwd!

 

1 Reacties

Heel lekker gegeten! Zeer smakelijk afsluiting van een weekje minder vlees. Maar zeker voor herhaling vatbaar. We eten al regelmatig quiche en is dit weer een mooie toevoeging! Dank je wel!

11:45 19 januari 2024

Hoi Ella, wat leuk om te horen dat dit recept voor herhaling vatbaar is bij jullie thuis :-)

11:45 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.