Vandaag is het dag 2 van de Nationale Week Zonder Vlees. We starten de dag met toast besmeerd met homemade notenpasta en fruitspread. Wist je dat die twee eigenlijk heel makkelijk te maken zijn? Na 10 tot 20 minuutjes heb gewoon een pot notenpasta én een pot fruitspread gemaakt! Vandaag leren wij jullie hoe.
Vegetarische eiwitbron: noten
Noten zijn een goede toevoeging op een vegetarisch dieet. Er zit namelijk veel onverzadigd (goed) vet in en een forse dosis eiwitten. Noten zijn lekker om los te eten maar ze kunnen ook worden toegevoegd aan de maaltijd. De richtlijn is een handje ongezouten noten per dag.
Ingrediënten
2 boterhammen (per persoon)
voor 1 pot notenpasta
150 gram gemengde rauwe noten
snufje zout
8 el water
voor 1 pot frambozen-sinaasappelspread
250 gram bevroren frambozen
100 gram suiker
1 sinaasappel
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Zet ondertussen een steelpannetje op laag vuur. Doe hier de frambozen, suiker en het sap van een sinaasappel in. Laat dit 10 minuten op laag vuur pruttelen en indikken.
- Haal het pannetje van het vuur en laat het afkoelen.
- Hak de noten grof en rooster deze 10 minuten.
- Doe de noten in een keukenmachine en maal dit tot de olie vrijkomt en er een pasta ontstaat. Dit kan 5 tot 10 minuten duren.
- Rooster 2 boterhammen per persoon in een broodrooster of oven.
- Besmeer de geroosterde boterhammen met de notenpasta en de fruitspread!
Tip!
De notenpasta en de spread kunnen beide een paar weken bewaard blijven in een goed afgesloten potje!
Heb jij je eigen noten- en fruitspread gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel of via Facebook of Instagram. We zijn heel benieuwd!

Wij hebben een grote walnoten boom in de tuin. Elk jaar wel 5 volle kisten met walnoten. Wekelijks maak ik een pot walnotenpasta. Heel makkelijk te maken in de keuken machine, alleen wat zout toevoegen en klaar. 35 jaar zonder vlees, bevalt prima. Wij ijn kerngezond en koken creatief.
Hoi Elly, wat leuk om te horen dat jullie al 35 jaar zonder vlees eten! Op die walnootboom ben ik uiteraard jaloers, want dat klinkt echt ideaal, lekker verse walnoten om pasta van te maken, ik teken ervoor 🙂 Groetjes, Lieske