Dit is een ultiem Ottolenghi-recept, vol bijzondere smaken en structuren. De gemarineerde paddenstoelen hebben een diepe, pure smaak, samen met de aardse tuinbonen en de romige, notige tahin-yoghurtsaus is het plaatje compleet. Serveer als voorgerecht in lofbladeren of als hoofdgerecht met bruine rijst of oerbrood.
Wat heb je nodig?
Voor de paddenstoelen:
350 gram gemengde paddenstoelen
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel witte wijnazijn
1 eetlepel ahornsiroop
1 citroen, het sap
250 gram tuinbonen (vers of diepvries)
handje walnoten, grofgehakt
½ theelepel gemalen komijnzaad
1 eetlepel fijngehakte oregano
zout en peper
Voor de hangop:
125 gram Griekse yoghurt
35 gram tahin
1 teen knoflook, fijn gesneden
1 citroen, het sap
Extra:
Voorgerecht: lofbladeren
Hoofdgerecht: bruine rijst of oerbrood
Hoe maak je deze pure schotel?
Maak een marinade voor de paddenstoelen door de olijfolie te mengen met de azijn, de ahornsiroop en sap van 1 citroen. Giet dit over de paddenstoelen en breng op smaak met zout en peper. Laat 1 uur marineren. Maak ondertussen de tahin-yoghurtsaus: meng de Griekse yoghurt met de tahin, de knoflook (heel fijn!) en het sap van 1 citroen. Zet in de koelkast. Doe de tuinbonen in een kom, overgiet royaal met kokend water, giet ze af en laat afkoelen. Meng de tuinbonen samen met de grofgehakte walnoten, het gemalen komijnzaad en de oregano door de gemarineerde paddenstoelen en breng op smaak met zout en peper. (Je laat de paddenstoelen dus rauw). Serveer in lofbladeren op met een portie bruine rijst of oerbrood, samen met een flinke schep van de tahin-hangop. Je bent klaar om te serveren!
Bron: Yotam Ottolenghi, mijn groene held.
Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!






We hebben gesmuld. Heel smaakvol een echte aanrader. Ik had zelf nog beetje sumak over de yoghurt gestrooid.
Dat klinkt heerlijk!!
Groetjes,
Daniëlle
beste, dit zijn geen tuinbonen, maar erwten, of doperweten.
Beste Bento,
Bedankt voor je opmerking! Op de foto zie je inderdaad erwten i.p.v. tuinbonen. Wellicht waren de tuinbonen destijds op en zijn er doperwten gebruikt voor dit recept. We zullen dit artikel binnenkort onder de loep nemen 😉
Groetjes,
Daniëlle
Dat zijn toch erwten op de foto of zie ik dat verkeerd?!
Hi Irene, dat klopt! Het recept is officieel bedoeld met tuinbonen, maar je kan ook varieren met dopertwen 🙂 Eetsmakelijk!
Wanneer bak je de paddestoelen?
Ha Guido, Ottolenghi laat zijn paddenstoelen in dit recept rauw! Zeker waard om eens te proberen na een uur marineren (zoals dit recept voorschrijft). Red je het niet om een uur te marineren dan zou je ervoor kunnen kiezen om de paddenstoelen kort te roerbakken in de marinade. Succes :-)!