Print Friendly, PDF & Email

We eten in Nederland (gelukkig) echt niet alleen maar Hollandse kost. Er zijn zo veel wereldkeukens die heerlijke gerechten te bieden hebben! Wij delen de lekkerste en meest bijzondere recepten uit kookboeken van over de hele wereld. Dit keer maken we kennis met de Afghaanse keuken: uit het kookboek Parwana delen we het recept voor 3x gevuld naanbrood (bolani)! Ben je benieuwd naar dit kookboek? Lees dan ook onze review of bestel ‘m hier!

Ingrediënten
Voor 6 personen
485 g bloem, plus extra om te bestuiven
1½ tl droge gist
2 tl zout
375 ml lauwwarm water
1 el zonnebloemolie, plus extra voor het bakken
vulling naar keuze

Bereidingswijze

  1. Meng de bloem, gist en het zout in een middelgrote kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg langzaam net genoeg warm water toe om de ingrediënten nat te maken. Meng alles met je handen in een cirkelvormige beweging tot een glad mengsel en voeg de olie toe.
  2. Voeg langzaam, al knedend met je handen, het resterende water toe (je hebt misschien niet alles nodig; gebruik net voldoende om een stevig deeg te vormen) en kneed alles tot een stevig deeg. Het kan nodig zijn om de hoeveelheid water of bloem iets aan te passen voor de juiste consistentie.
  3. Maak een bal van het deeg en leg deze in een ingevette kom. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg circa 30 minuten rusten tot het in omvang is verdubbeld. Verdeel het deeg in zes gelijke porties en rol elke portie tussen je handen tot een balletje. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, met 5 centimeter ertussen. Leg er een theedoek overheen en laat alles nog eens 10 minuten rusten tot de balletjes in omvang zijn verdubbeld. Leg een van de balletjes op een licht met bloem bestoven werkblad en rol het uit tot een cirkel met een doorsnee van circa 10-12 centimeter. Het vergt even wat oefening voordat je het onder de knie hebt; de truc is om vanuit het midden naar buiten toe te werken.
  4. Leg 3 eetlepels vulling op een helft van de cirkel en spreid deze gelijkmatig (over de helft van het deeg) uit; zorg dat er een rand van 1 centimeter overblijft. Vouw de andere helft van het deeg over de vulling, zodat je een halve cirkel hebt, en druk de randen stevig op elkaar. Herhaal deze werkwijze met het resterende deeg en de rest van de vulling. Verhit een tawah of (koeken)pan met zware bodem en voeg net zoveel olie toe totdat de bodem van de pan bedekt is. Bak de bolani’s een voor een 4 minuten aan beide kanten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze op een met keukenpapier bekleed bord uitlekken en serveer ze warm met een chutney of yoghurtdressing om te dippen.

Voor de gandana (bieslook) vulling

Ingrediënten
100 g Chinese bieslook, gewassen en fijngehakt
50 g verse koriander, blaadjes en steeltjes fijngehakt
50 g bosui, in ringen
1 kleine ui, fijngehakt
1 tl korianderzaad, gemalen in een specerijenmolen of geplet in een vijzel
1 tl chilipoeder
1 tl versgemalen zwarte peper
2 tl zout
1 el zonnebloemolie

Bereidingswijze

Doe de bieslook, koriander, bosui en ui in een kom. Voeg de specerijen en het zout toe en meng alles goed. Voeg de olie toe en schep alles goed om. Zet opzij tot je klaar bent om de bolani’s te vullen.

Voor de kachaloo (aardappel) vulling

Ingrediënten

800 g aardappels
1 grote ui, fijngehakt
2 tl korianderzaad, gemalen in een specerijenmolen of geplet in een vijzel
2 tl knoflookpoeder
1 tl chilipoeder
1 tl versgemalen zwarte peper
2 tl zout

Bereidingswijze
Kook de aardappels in de schil in ruim water in circa 15 minuten gaar. Zet ze opzij om af te koelen. Verwijder zodra ze afgekoeld zijn de schil en prak ze in een grote kom fijn. Voeg de ui, specerijen, het zout en 2 eetlepels water toe en meng alles goed. Zet opzij tot je klaar bent om de bolani’s te vullen.

Voor de kadoo (pompoen) vulling

Ingrediënten
400 g pompoen, zoals de Japanse pompoen (kabocha), geschild, ontpit en in blokjes van 1 cm
125 ml warm water
1 teen knoflook, geperst
1 tl korianderzaad, gemalen in een specerijenmolen of geplet in een vijzel
1 tl versgemalen zwarte peper
1½ tl zout

Bereidingswijze
Doe de pompoen en het water in een pan. Laat het geheel circa 15 minuten koken tot de pompoen zacht is en het water geabsorbeerd. Prak de pompoen in een kom fijn met de knoflook, specerijen en het zout; meng alles goed. Zet opzij tot je klaar bent om de bolani’s te vullen.

Heb je deze Bolani met vulling geprobeerd? Of een ander recept uit Parwana? Laat het ons weten in een reactie, via Instagram of op Facebook. Wij zijn benieuwd!

Parwana
Durkhanai Ayubi
Uitgever: Murdoch Books
ISBN: 9781911632238
Prijs: €16,99

Summary
Parwana: 3x gevuld naanbrood
Article Name
Parwana: 3x gevuld naanbrood
Description
Vandaag delen we een recept voor gevulde Bolani's uit het kookboek Parwana. Lees hier verder hoe jij deze overheerlijke naans kan maken!
Author