Print Friendly, PDF & Email

Wil jij deze Valentijnsdag iemand verrassen? Met het gezegde ‘liefde gaat door de maag’ zijn wij het natuurlijk helemaal eens, dus duik de keuken in en probeer een van onze baksels! Wij kijken heel erg uit naar deze momenten waarop je je partner, vrienden of familie kunt verrassen. Daarom delen wij drie heerlijke recepten waarmee je zeker indruk zal maken. Met deze pastel de nata waan je je even in Portugese sferen.

Ingrediënten
voor 8 stuks
1 rol vers bladerdeeg
120 g suiker
55 ml water
1 kaneelstokje
1 biologische citroen
30 gram bloem
200 ml sojamelk
130 ml sojaroom
5 eidooiers
plantaardige boter (om in te vetten)

garnering
poedersuiker

Bereidingswijze

1. Begin met het maken van een suikersiroop. Verwijder met een schilmesje een paar stukjes schil van de citroen (zorg ervoor dat deze stukken niet te dik zijn, het witte deel van de schil is namelijk bitter). Doe het water, de suiker, citroenschil en een kaneelstokje in een pan en verwarm dit op laag vuur. Roer niet door de pan maar beweeg de pan af en toe en draai rondjes zodat het water in beweging blijft en niet vast kookt op de bodem. Als je kleine belletjes ziet ontstaan, weet je dat de temperatuur goed is. Laat het ongeveer 3 minuten koken op laag vuur zodat de suiker goed kan oplossen. Zet de pan nu aan de kant en laat afkoelen.
2. In een andere pan meng je de bloem met een klein beetje van de sojamelk totdat er een egaal papje ontstaat. Zet de pan nu op laag vuur en voeg al roerend de rest van de sojamelk en de sojaroom toe. Blijf goed roeren met een garde zodat er geen klonten ontstaan in het mengsel. Laat dit al roerend ongeveer 5 minuten koken op laag vuur. Je ziet vanzelf belletjes ontstaan en ziet dat het mengsel dikker begint te worden, dan is het klaar. Laat het nu afkoelen. Je kunt je pan eventueel in een bak met koud water zetten zodat het sneller afkoelt.
3. Splits 5 eieren. Alleen de eidooiers heb je nodig. (Tip: gooi de eiwitten niet weg, maar bak er een omelet mee of gebruik het in een ander gerecht!) Als je melkmengsel is afgekoeld kun je de eidooiers erbij doen en dit goed kloppen. Als het mengsel glad is kun je de suikersiroop (ook deze moet koud zijn) toevoegen. Klop het weer door totdat je custard mooi glad is.
4. Verwarm je custard nu weer ongeveer 5 minuten op laag vuur zodat het verder kan indikken. Je ziet vanzelf belletjes ontstaan en ziet dat het mengsel dikker begint te worden. Om ervoor te zorgen dat er straks geen klontjes in de custard zitten, zeef je de custard een keer. Gebruik hiervoor een spatel of pannenlikker om het door de zeef te ‘duwen’ en vang de custard op in een bakje. Dek de custard af met wat vershoudfolie en zet 1-2 uur in de koelkast. Terwijl je hierop wacht kun je alvast beginnen met stap 5.
5. Vet je muffinvorm in met boter. Rol het verse bladerdeeg uit en leg hem met de smalle kant naar je toe. Dit deeg ga je nu voorzichtig oprollen. Als je hem hebt opgerold snijd je hier acht plakken uit van ongeveer 3 cm breed. Van ieder plakje maak je nu een bakje voor in de muffinvorm. Zorg voor een opstaand randje zodat je custard er straks niet uit kan lopen. Zet je muffinvorm nu een uur in de koelkast.
6. Verwarm de oven voor op 240 °C. Haal de muffinvorm uit de koelkast en vul ieder vormpje tot driekwart met de custardvulling. Zet ongeveer 10 minuten in de oven. Let op: de pastel de nata is nu heel erg heet. Laat ze dus goed afkoelen en strooi er daarna wat poedersuiker overheen. Smullen maar!

Heb jij deze pastel de natas gemaakt? Wat is jouw favoriete valentijnsrecept? Laat het weten in een reactie, of Facebook of via Instagram. Wij zijn benieuwd!

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Pastel de nata (lactosevrij)
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
11stargraygraygraygray Based on 1 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!