Print Friendly, PDF & Email

Altijd leuk om een keer wat anders als avondmaaltijd te serveren. Pilav is een typisch gerecht uit het Midden-Oosten en in combinatie met bloemkool, pompoen en wortel toch ook Hollands. Heerlijk voor na een koude en lange dag om weer op te warmen.

Wat heb je nodig?
Voor de pilav:
1 ui
Olie om te bakken
50 gram rozijnen
300 gram rijst
600 ml water voor de rijst
1 groentebouillonblokje
100 gram amandelen

Voor de bloemkool-kikkererwten stoof:
500 ml water voor de stoof
300 gram flespompoen
200 gram wortel
1 ui
4 tenen knoflook
1 blikje tomatenpuree
½ bosje peterselie
Harissa naar smaak
Zout naar smaak
1 bloemkool
1 blik kikkererwten

Hoe maak je deze pilav met bloemkool-kikkererwten stoof?
Snipper de ui en fruit in een soeppan in wat olie. Voeg als de ui zacht is de rozijnen en de rijst toe, samen met het water en het bouillonblokje (75 gram rijst pp en 150 gram water pp). Laat op laag vuur met deksel in circa 15-20 minuten gaar worden. Check af en toe of het niet droog kookt, of als het te nat blijft haal je de deksel eraf. Schil ondertussen de pompoen en peen en snij in blokjes van circa 2 cm. Verwarm in een stoofpan wat olie en fruit daarin de gesnipperde ui. Pers als de ui glazig is de knoflook erbij. Roer even om, maak in het midden een ruimte vrij en bak daar de tomatenpuree ca. 2 minuten aan – zo gaat het zuur er wat af. Hak ondertussen de steeltjes van de peterselie in stukjes. Roer de tomatenpuree door de uien en voeg de peterselie steeltjes toe. Voeg dan de wortel toe, roer om en voeg het water toe (500 ml bij 4 personen). Dek af en laat een paar minuten stoven. Voeg dan de pompoen toe en laat weer een paar minuten stoven. Voeg flink wat harissa en zout (naar smaak) toe. Breek ondertussen de bloemkool in roosjes (niet al te groot). Als je met een vork redelijk makkelijk in de wortel en de pompoen kan prikken voeg je de bloemkool toe. Breng aan de kook, draai zacht en laat met deksel nog circa 6 minuten stoven. Spoel ondertussen de kikkererwten af en voeg die toe als de bloemkool beetgaar is. Warm even goed door. Hak de amandelen grof en roer door de rijst. Hak de peterselieblaadjes fijn om te garneren. Garneer de pilav en bloemkoolstoof met peterselie en serveer er harissa bij voor de liefhebber.

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Wij zijn ontzettend benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Pilav met bloemkool-kikkererwten stoof
Published On
Average Rating
0.51stargraygraygraygray Based on 4 Review(s)