Print Friendly, PDF & Email

Voor dit recept heb ik mij laten inspireren door de Turkse keuken. Ik deel met jullie: gezond Turks fastfood! Deze köfte zijn gemaakt op basis van zwarte bonen. Door aanvulling van kruiden, noten en gedroogd fruit zitten deze balletjes vol met verschillende smaken.

Ingrediënten
Voor 20 köfte, 4 personen
2 sjalotjes
2 blikken zwarte bonen (400 g)
2 tl peterselie
2 tl harissa
flinke snuf zout en peper
15 g amandelen
6 gedroogde abrikozen
30 g meel
1 teentje knoflook
1 komkommer
125 ml Griekse yoghurt
1 tl dille
½ citroen
4 volkoren pitabroodjes

Bereidingswijze

  1. Snijd de sjalotjes fijn. Voeg ongeveer ¾ van de fijngesneden sjalotjes toe aan een kom.
  2. Lek de zwarte bonen uit met behulp van een vergiet en voeg deze samen met het meel, de peterselie, harissa en zout en peper toe aan de kom.
  3. Hak de amandelen en abrikozen fijn. Voeg ook deze toe aan de kom. Kneed het beslag en vorm met je handen ovaalvormige ballen. Dit worden de köfte. Leg de köfte op een bord en dek ze af met folie. Zet het bord in de koelkast.
  4. Pel het teentje knoflook en snijd deze fijn. Voeg de knoflook samen met de overgebleven sjalotjes toe aan een kom.
  5. Rasp de helft van de komkommer grof en voeg dit samen met de Griekse yoghurt en de dille toe aan de kom. Pers de citroen uit en voeg het sap toe aan de kom. Roer de ingrediënten met een lepel en breng eventueel op smaak met peper en zout.
  6. Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime pan en bak hierin de köfte in 8-10 minuten bruin en gaar.
  7. Snijd in de tussentijd de overige helft van de komkommer in plakjes.
  8. Doe de pitabroodjes in de oven of een broodrooster. Snijd ze open en vul met komkommer, köfte en een flinke dot saus.

Ga jij deze pita köfte maken of heb je een ander lekker recept dat je met ons wilt delen? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Pita köfte met Griekse yoghurtsaus
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!