Pitta: Bloemkoolschotel
Sylvia Kuperus

Pitta: Bloemkoolschotel

donderdag 10 april 2014
Deze avondmaaltijd is helemaal afgestemd op de Pitta dosha. Maar je begrijpt wanneer je gaat spelen met dit recept je het ook kunt gebruiken voor andere constituties. Experimenteer en varieer dus naar hartenlust! Meer weten over dineren volgens de Ayurvedische richtlijnen? Lees hier.

Pitta: Bloemkoolschotel
Dit is een heerlijke groenteschotel om Pitta te balanceren. De bloemkool is verkoelend en reinigend, evenals de kokos en verse koriander. Voor een hele maaltijd is dit niet genoeg, er kan wat komijnrijst bij gegeten worden of Pudla‘s (hartige pannenkoekjes).

Ingrediënten ( 4-6 personen)
1 bloemkool
2 eetlepels ghee
2 laurierbladeren
1 kaneelstokje
1 theelepel komijnzaad
1 ui, gepeld, gesnipperd
duimpje verse geraspte gember
1 eetlepel gemalen koriander
1 theelepel zout
snufje gemalen zwarte peper
2 tomaten, ontveld, in stukjes gehakt
½ blikje kokosmelk
150 milliliter water
1 eetlepel tomatenpuree
1 aardappel, geschild, in blokjes gesneden
1 eetlepel garam masala
verse korianderblaadjes




Bereidingswijze
Haal de harde stronken van de bloemkool en snij hem in kleine roosjes. Verhit de ghee in een pan en voeg de laurierbladeren, de kaneelstok en de komijn toe. Laat de kruiden 30 seconden fruiten. Doe de ui erdoor en laat deze gedurende drie minuten al roerend fruiten. Voeg vervolgens de gember, de koriander, zout, peper, de tomatenblokjes, de kokosmelk, het water en de tomatenpuree toe en meng alles goed. Doe dan de bloemkoolroosjes en de aardappelblokjes erbij doen en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat alles een kwartiertje koken tot de groenten (beet)gaar zijn. Zet het vuur uit, voeg de garam masala toe en schep het mengsel op. Doe de deksel erop en laat het geheel nog even sudderen zodat de smaken goed kunnen intrekken. Garneer de schotel vlak voor het opdienen met verse koriander.

Meer Ayurvedische dinerinspiratie
Meer dinerinspiratie? Dat kan! Enkele van deze recepten zijn van Rada Meursing, bij wie ondermeer Ayurvedische kookworkshops en cursussen gegeven worden. Kijk op www.kookstudio.net voor extra informatie en meer Ayurvedische recepten.

Door gastblogger Sylvia Kuperus
www.agnifabriek.nl

1 Reacties

Hoi Syliva, wat leuk om jouw hier tegen te komen! Ik heb enorm genoten van jouw Ayurvedische, heldere introductielessen voorafgaande aan een kook- en eetavond! Ik ga jouw recepten eens goed bekijken. HG, Peter

12:21 19 januari 2024

ps: sorry > de eerste 'jouw' is natuurlijk 'jou' :-)

12:21 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.