Deze avondmaaltijd is helemaal afgestemd op de Pitta dosha. Maar je begrijpt wanneer je gaat spelen met dit recept je het ook kunt gebruiken voor andere constituties. Experimenteer en varieer dus naar hartenlust! Meer weten over dineren volgens de Ayurvedische richtlijnen? Lees hier.

Pitta: Bloemkoolschotel
Dit is een heerlijke groenteschotel om Pitta te balanceren. De bloemkool is verkoelend en reinigend, evenals de kokos en verse koriander. Voor een hele maaltijd is dit niet genoeg, er kan wat komijnrijst bij gegeten worden of Pudla‘s (hartige pannenkoekjes).

Ingrediënten ( 4-6 personen)
1 bloemkool
2 eetlepels ghee
2 laurierbladeren
1 kaneelstokje
1 theelepel komijnzaad
1 ui, gepeld, gesnipperd
duimpje verse geraspte gember
1 eetlepel gemalen koriander
1 theelepel zout
snufje gemalen zwarte peper
2 tomaten, ontveld, in stukjes gehakt
½ blikje kokosmelk
150 milliliter water
1 eetlepel tomatenpuree
1 aardappel, geschild, in blokjes gesneden
1 eetlepel garam masala
verse korianderblaadjes


Bereidingswijze
Haal de harde stronken van de bloemkool en snij hem in kleine roosjes. Verhit de ghee in een pan en voeg de laurierbladeren, de kaneelstok en de komijn toe. Laat de kruiden 30 seconden fruiten. Doe de ui erdoor en laat deze gedurende drie minuten al roerend fruiten. Voeg vervolgens de gember, de koriander, zout, peper, de tomatenblokjes, de kokosmelk, het water en de tomatenpuree toe en meng alles goed. Doe dan de bloemkoolroosjes en de aardappelblokjes erbij doen en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat alles een kwartiertje koken tot de groenten (beet)gaar zijn. Zet het vuur uit, voeg de garam masala toe en schep het mengsel op. Doe de deksel erop en laat het geheel nog even sudderen zodat de smaken goed kunnen intrekken. Garneer de schotel vlak voor het opdienen met verse koriander.

Meer Ayurvedische dinerinspiratie
Meer dinerinspiratie? Dat kan! Enkele van deze recepten zijn van Rada Meursing, bij wie ondermeer Ayurvedische kookworkshops en cursussen gegeven worden. Kijk op www.kookstudio.net voor extra informatie en meer Ayurvedische recepten.

Door gastblogger Sylvia Kuperus
www.agnifabriek.nl

Print Friendly, PDF & Email
Summary
recipe image
Recipe Name
Pitta: Bloemkoolschotel
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
0.51stargraygraygraygray Based on 2 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!