Print Friendly, PDF & Email
4.3/5 - (3 stemmen)

Dit heerlijke zuid-Indiase lunchrecept is helemaal afgestemd op de Pitta dosha. Maar je begrijpt wanneer je met dit recept gaat spelen je het ook kunt gaan gebruiken voor andere constituties. Experimenteer en varieer dus naar hartenlust! Meer weten over lunchen volgens de Ayurvedische richtlijnen? Lees hier.

PITTA: Aviyal
Aviyal is een zuid-Indiase curry-achtige maaltijd waarin de smaken zoet, bitter en wrang tot hun recht komen. Deze smaken laat ik overheersen om Pitta te balanceren. Bovendien hebben de koriander en kokos voor Pitta een verkoelende werking. Je ziet dat hier ongeveer 1,5 kilo groenten is gebruikt voor 8 personen, je kan het recept dus zelf aanpassen. Varieer met allerlei verse groenten van het seizoen, er is zoveel! Pas voor Pitta wel op met groenten die te veel verhitten, zoals aubergine, prei, hete pepers en radijs. Varieer dus naar hartenlust, maar houd wel rekening met de groenten die geschikt zijn voor Pitta en de verschillende kooktijden van deze groenten om te garen.

Ingrediënten (8 personen!)
2 eetlepels kokosolie
6-8 verse kerrieblaadjes
1 cup (250 ml) zoete aardappels, geschild en in blokjes van 1½ cm. gesneden
1 cup sperziebonen, in stukken van 1½ cm.
1 cup pompoen, in blokjes van 1½ cm.
1 cup wortel, gesneden in reepjes
1 cup courgettes in blokjes van 1½ cm.
½ cup doperwtjes
1 cup rode of groene paprika, gesneden in reepjes
160 ml water
1 theelepel kurkumapoeder
1 theelepel gemalen koriander
125 ml. milde yoghurt (biogarde)
160 gr. geraspte kokos (liefst vers of diepvries)
1 theelepel zout


Bereidingswijze
Verhit de olie in een koekenpan. Draai de vlam laag en bak de kerrieblaadjes. Voeg de groenten toe en roerbak ze 2 à 3 minuten (vlam hoog). Voeg dan het water, de kurkuma en de gemalen koriander toe en roer alles goed door. Breng het water aan de kook. Draai vervolgens het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat de groenten zachtjes koken tot ze gaar zijn, terwijl je af en toe roert. Haal de pan van het vuur en voeg de yoghurt, de kokos en het zout toe. Heerlijk om hierbij wat komijnrijst te eten. Als drankje kun je een lassie nemen.

Meer Ayurvedische lunchinspiratie
Meer lunchinspiratie? Dat kan! Enkele van deze recepten zijn van Rada Meursing, bij wie ondermeer Ayurvedische kookworkshops en cursussen gegeven worden. Kijk op www.kookstudio.net voor extra informatie en meer Ayurvedische recepten.

Door gastblogger Sylvia Kuperus
www.agnifabriek.nl

Summary
recipe image
Recipe Name
Pitta: Indiase curry Aviyal
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)