Print Friendly, PDF & Email

Ik ben tientallen jaren zwaar verslaafd geweest aan suiker, waarbij ik dagelijks zakken toffees, drop en koekjes leeg at. Zo nu en dan kom ik weer in de verleiding om iets met gewone suiker te kopen, lig vervolgens uitgeput met buikpijn op de bank en ben dan weer voor lange tijd genezen. Het goede nieuws is dat sinds ik rauwe eet, mijn behoeftes, maar ook mijn gehele smaakbeleving zijn veranderd en waardoor ik onder andere dit verlangen naar suiker steeds makkelijker los kan laten. Heb je meer moeite met de overgang naar rauw? De raw food keuken kent gelukkig vele gezonde alternatieven voor ‘tradionele’ en soms verslavende voedingsmiddelen. Hieronder een aantal voorbeelden.

Brood
Het alternatief hiervoor dat het meest op brood lijkt is te koop in de bio winkels: gekiemd en op lage temperatuur bereid brood van Terra Sana, in verschillende varianten, met noten, zaden en vruchten. Een ander alternatief zijn raw crackers. Deze bestaan vaak uit een mengsel van zaden en groenten en zijn daardoor zeer voedzaam. Een leuk recept om zelf te maken vind ik Chia-brood, een plat en hartig brood met ui, lijnzaad, zonnebloempitten, chiazaad en shoyu. Het recept vind je hier.

Yoghurt
Een goed raw en veganistisch alternatief voor conventionele yoghurt is de kokosyoghurt. Er zijn diverse merken te koop in de winkel van: Original Superfoods (Unlimited Health), CoYo (Marqt) en Abbot Kinney’s (abbotkinneys.nl). ‘Real raw’ kokosyoghurt is het natuurlijk als je het maakt van vruchtvlees uit een verse (jonge) kokosnoot. Je voegt er vervolgens probiotica en limoensap aan toe, 24 uur op een warme plek bewaren, daarna in de koelkast, klaar. Het recept vind je hier.

Crackers
Rauwe crackers zijn in steeds meer bio- en onlinewinkels verkrijgbaar (Biobites en Rawlicious via superfood.nl), maar ze zijn ook relatief makkelijk zelf te maken in de dehydrator en dan heb je gelijk genoeg voor een lange tijd. Zelf ben ik dol op crackers maken met wortel, lijnzaad, pompoen en zonnebloempitten. Ben je een fan van recyclen, dan kun je bijvoorbeeld in plaats van wortelen het pulp gebruiken dat je overhoud na het maken van je juice. Het recept vind je hier.

Ei
Het is niet aan te raden om een rauw ei te eten, maar het kan wel. De kans bestaat dat een ei mogelijk besmet is met salmonella. Een besmet ei kan alléén dan leiden tot voedselvergiftiging, wanneer het niet voldoende verhit is. Slechte hygiënische omstandigheden kunnen de bacteriegroei verhogen en het risico op besmetting vergroten. Verhitting boven de 70 graden doodt de bacterie. Wil je het toch rauw eten, eet het dan zo vers mogelijk. Als bindmiddel bij rauwe zoete snacks, als alternatief voor ei, voeg ik vaak dadels toe. Of kies voor een rauw variaties zoals Patricia Ploeger in haar gastblog beschrijft.

Rijst
Pastinaak en bloemkool zijn een goede rijstvervanger voor salades of als je rijstvrije sushi wilt maken. Voor pastinaakrijst hebt je nodig: 2,5 cup pastinaak, 3 a 4 eetlepels tahin, 1 ontpitte dadel, 1 eetlepel sojasaus, 2 theelepels appelazijn, 1 theelepel koudgeperste sesamolie en 1 theelepel geraspte gember. Meng alles in de keukenmachine. Schep de pastinaakrijst op een nori vel, voeg reepjes wortel, komkommer, avocado en/of lente-ui toe, oprollen en eten met een shoyusaus. Het recept vind je hier naar het voorbeeld van LekkerRaw van Sandra de Vos.

Koffie
Een goede koffievervanger is een mix van rauwe cacao poeder en maca. Voor een nog sterkere energieboost kun je ook nog ashwaganda en/of guarana poeder toevoegen. Voor een latte effect meng je alle ingrediënten met een notenmelk in de blender. Het recept vind je hier. Lekker alternatief uit de winkel: Macachino (Iswari) op chocodelic.nl.

Koekjes
Raw food koekjes maak je net als rauwe crackers, waarbij je gedroogd fruit toevoegt, de lijnzaad vervangt door (geweekt en gesprout) boekweit en een suikersiroop gebruikt zoals agave siroop of kokosbloesemsiroop. Het recept van de crackers vind je hier.

Brownies
Ik ben dol op brownies en ze zijn helemaal rauw te maken, zonder ei, melk en suiker, met dadels en heeeel veel rauwe cacao poeder. Een lekker recept vind je hier.

IJs
Een heerlijk Raw food ijs merk: Booja booja, te koop bij de Biomarkt in Amsterdam. Zelf maken doe je met banaan en/of cashew noten. Een lekker recept vind je hier.

Pasta
Deze pastavervanger begint inmiddels het meest beroemde raw food gerecht aller tijden te worden: courgettespaghetti. Ook kan je met courgette een lekkere lasagne maken, door de courgette in de lengte in dunne plakken te snijden en te gebruiken in plaats van lasagnevellen. Een tomatensaus maak je met zongedroogde tomaten. Isabel heeft hiervan een bijzondere variant op haar website: courgettespaghetti met pittige mango-munt saus.

Noodles
Ben je gek van noodles, dan kun je (online) kelpnoodles kopen. Maak een Thaise saus met citroensap, knoflook, sojasaus en een beetje sesamolie, even mengen en heerlijk bij een salade.

Wil je meer leren over Raw Food alternatieven en hoe je deze zelf kan bereiden? Kom dan op 14 juni naar het 3e Dutch Raw Food Festival in Amsterdam (www.rawfoodfestival.nl)!

Door gastblogger Irene van Herwerden, www.chocodelic.nl

Summary
recipe image
Recipe Name
Raw Food: slimme alternatieven
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!