Print Friendly, PDF & Email

Van onze lezer Anke Wetzel hebben we al eerder veel heerlijke recepten mogen ontvangen. Anke is 48 jaar jong en koken is haar grootste hobby. De recepten verzint ze zelf en deelt deze maar al te graag op haar Facebook pagina Vegadelicious Dishes, waar ook haar nichtje diverse vegetarische recepten op deelt. Vandaag deelt ze met ons haar recept van risotto met asperges. Het is een lang recept, maar dan heb je ook wat!

Wat heb je nodig?
Voor 2 personen
500 gram witte asperges
3 takjes gedroogde tijm
1 theelepe salie
1 rode ui, fijn gesnipperd
1 grote of 2 winterpeen, in blokjes gesneden
1 plakje van een knolsnelderij, circa 1/2 cm dik, in blokjes gesneden
sap van 1 ongespoten biologische citroen
sap en rasp van 1 ongespoten, biologische sinaasappel
250 gram kastanjechampignons, in plakjes gesneden
1/2 wijnglas Noilly Prat of sherry
1 tot 2 eetlepels zonnebloemolie
vegetarische groentebouillon
risottorijst voor 2 personen
geroosterde pijnboompitjes
75 gram rucola
edelgist vlokken
crema balsamico azijn

Hoe maak je deze risotto met asperges?

 1. Schil de asperges en snijd het houterige gedeelte aan de onderkant van de asperges af (meestaal is 2 cm voldoende).
 2. Doe de schil samen met de houterige gedeeltes van de asperges, de tijm en salie in een pan met kokend water en laat zachtjes koken voor minimaal 30 minuten. Zo trekt de typische aspergesmaak in het water en maak je als het ware een bouillon van.
 3. Giet af boven een vergiet en vang je eigengemaakte aspergebouillon op in een aparte pan en zet even opzij.
 4. Rooster in de tussentijd de pijnboompitjes in een droge koekenpan totdat ze licht bruin worden.
 5. Was de rucola en droog het in een saladecentrifuge.
 6. Snijd de asperges in stukken van circa 3 cm (ik sorteer de stukjes altijd in 3 groepen: de dikke onderste stukken, de wat dunnere stukjes van de bovenkant en de toppen, dit ivm de verschillende gaartijden!)
 7. Snijd de ui, peen, knolselderij in kleine blokjes. Rasp de schil van de citroen en de sinaasappel en pers vervolgens het sap.
 8. Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem en fruit de ui, peen en knolselderij zachtjes voor circa 15 minuten met de deksel op de pan (voorkom aanbranden door regelmatig te roeren en eventueel wat water aan toe te voegen).
 9. Verhit nogmaals olie in een andere pan en roerbak de champignons op laag vuur totdat ze een mooie bruine kleur krijgen en gaar zijn. (Tip: voor een heerlijke smaak van de champignons blus ik deze af met een scheutje Noilly Prat of sherry: tijdens het verdere roerbakken nemen de champignons het aroma op van de drank). Als jij vindt dat de champignons mooi bruin en gaar zijn, zet dan het vuur uit en bewaar de champignons in de warme pan totdat zij verder gebruikt worden in dit recept.
 10. Kook nu de asperges in je eigen gemaakte aspergebouillon. Begin met de dikke stukken, iets later de wat dunnere stukjes en als laatste de aspergetoppen! Op die manier krijg je een gelijkmatige gaarheid van de aspergestukjes. Ik houd als richtlijn 10 tot 12 minuten aan, vanaf het moment dat ik de dikke stukjes aan het koken heb gebracht, maar dit is erg afhankelijk van de dikte van de asperges die je hebt. Heb je echt hele dunne, zou ik max 10 minuten aanhouden. Je kunt ook de gaarheid controleren door er met een schilmesje voorzichtig in te prikken.
 11. Belangrijk! Gooi het kookwater (inmiddels een heerlijke aspergebouillon) niet weg, want deze kan je gebruiken om je risotto in te maken. Voeg er 1 eetlepel vegetarische tuinkruidenbouillon aan toe en voilà: je hebt een heerlijke basis om je risotto af te maken!
 12. Ga verder met de risotto: doe de risottorijst bij het ui-, peen- en knolselderijmengsel en roerbak zachtjes voor circa 1 minuut totdat de rijst een glazige kleur krijgt. Giet vervolgens een scheutje Noilly Prat (of sherry) erbij en blijf roeren totdat het vocht volledig is opgenomen door de rijst. Voeg nu de citroen- en sinaasappelsap en de rasp toe en roer weer tot volledige opname van het vocht door de risottorijst.
 13. Maak je risotto vervolgens af om telkens weer een scheutje van je eigen gemaakte aspergebouillon aan de rijst toe te voegen. Blijf  constant roeren (om aanbranding te voorkomen) totdat het vocht helemaal is opgenomen door de rijst. Voeg dan weer een nieuw scheutje toe. Dit kan, afhankelijk van je rijstsoort circa 20 tot 25 minuten duren, eventueel zelfs langer!
 14. Proef voor het serveren, om er zeker van te zijn dat de rijst gaar is. De korrel moet zacht en sappig zijn maar nog structuur hebben.
 15. Voeg vlak voor het serveren 3/4 van de rucola door je risotto en laat even slinken. Bewaar de rest voor het opmaken van de borden.
 16. Voeg nu ook de champignons en de asperges toe aan de risotto, meng en laat deze nog even warm worden in je risotto met het deksel op de pan.
 17. Maak nu de borden op: voeg 2 grote eetlepels edelgist vlokken toe aan je risotto en meng dit er doorheen. Hierdoor verkrijg je een soort binding en plakt het geheel wat beter aan elkaar en kan je er een mooi torentje van maken met behulp van serveerringen. Tevens krijgt je vegan risotto hierdoor een lekkere parmezaanse kaas-achtige smaak.
 18. Verdeel een paar mooie blaadjes op de rand van een groot, diep pastabord. Maak met de trema balsamico azijn een paar stippen en verdeel er wat geroosterde pijnboompitjes over.
 19. Plaats de serveer ringen in het midden van het bord en vul deze vervolgens met de risotto.
 20. Haal voorzichtig de serveerringen van het bord en garneer met extra edelgist vlokken.

Eetsmakelijk!

Wil je zelf ook een recept met ons delen? Vul dan dit formulier in en wie weet staat jouw recept binnenkort in deze rubriek!

Summary
Risotto met asperges, wortel en kastanjechampgnons
Article Name
Risotto met asperges, wortel en kastanjechampgnons
Description
Van onze lezer Anke Wetzel hebben we al eerder veel heerlijke recepten mogen ontvangen. De recepten verzint ze zelf en deelt deze maar al te graag op haar Facebook pagina Vegadelicious Dishes, waar ook haar nichtje diverse vegetarische recepten op deelt. Vandaag deelt ze met ons haar recept van risotto met asperges.
Author