Het is bijna winter en dat betekent dat wij weer meer winterse recepten zullen delen! Dit recept is ideaal als je even op wil warmen na een koude dag. De krokante “spekjes”, gemaakt van champignons, in combinatie met de Parmezaanse kaas geven deze risotto super veel smaak. Daarnaast ben je extra duurzaam bezig als je kiest voor dit recept, de winterpeen en champignon zijn namelijk gedurende de winter in het seizoen. Nog een reden om dit lekkere recept dit seizoen uit te proberen. Lees snel verder!
Ingrediënten
voor 4 personen
4 winterpenen, geraspt
2 uien, gesnipperd
500 g risottorijst
85 g rucola
50 g (plantaardige) Parmezaanse kaas, geraspt
5 g rozemarijn, fijngesneden
700 ml paddenstoelenbouillon
olijfolie
zout en peper
voor de paddenstoelenspekjes
125 g kastanjechampignons, in dunne reepjes
2 el olijfolie
1 el maple syrup
1 tl paprikapoeder gerookt
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Meng de ingrediënten voor de paddenstoelenspekjes in een kom totdat alle paddenstoelenreepjes bedekt zijn met het mengsel. Breng op smaak met zout en peper.
3. Verdeel de paddenstoelenreepjes over een met bakpapier beklede bakplaat en bak 20 minuten in het midden van de oven totdat de buitenste randjes krokant zijn. Laat de reepjes volledig afkoelen op de bakplaat.
4. Verhit ondertussen olijfolie in een pan met dikke bodem op middelhoge temperatuur en fruit hierin de ui 6 minuten totdat deze glazig begint te worden. Voeg vervolgens ook de winterpenen en rozemarijn toe en laat 2 minuten meebakken. Bewaar eventueel wat rozemarijn voor de garnering. Voeg de risottorijst toe en roer even door.
5. Voeg een scheutje van de paddenstoelenbouillon toe en roer door totdat het grootste deel van het vocht door de rijst is opgenomen. Herhaal deze stap totdat de rijst bijna gaar is en het grootste deel van het vocht is opgenomen. Dit duurt circa 20 minuten. Voeg eventueel meer bouillon toe als de risottorijst hierna nog niet gaar is.
6. Roer de helft van de Parmezaanse kaas en het grootste deel van de afgekoelde paddenstoelenspekjes door de risotto, proef en breng op smaak met zout en peper.
7. Verdeel de rucola over de borden. Serveer de risotto op het bedje van rucola, bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas en paddenstoelenspekjes en garneer eventueel met rozemarijn. Geniet ervan!
Heb jij dit recept met winterse seizoensproducten gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een reactie of op Facebook. Je kunt ons ook taggen op Instagram met @dehippevegetarier of #dehippevegetarier! Wij zijn benieuwd.






op zich een lekkere risotto. jammer dat de ‘spekjes’ van champignon zoet worden zo. volgende keer probeer ikz e zelf wat zouter te maken.
Hi Gioia,
Dat klopt! Door een beetje zout toe te voegen kunnen jij dit zouter maken. Dankjewel voor je reactie en we hopen dat je dit gerecht nog vaak mag maken.
Liefs,
Karlijn