Risotto met winterpeen en paddenstoelspekjes
Isabel Schep

Risotto met winterpeen en paddenstoelspekjes

maandag 27 november 2023
Het is bijna winter en dat betekent dat wij weer meer winterse recepten zullen delen! Dit recept is ideaal als je even op wil warmen na een koude dag. De krokante "spekjes", gemaakt van champignons, in combinatie met de Parmezaanse kaas geven deze risotto super veel smaak. Daarnaast ben je extra duurzaam bezig als je kiest voor dit recept, de winterpeen en champignon zijn namelijk gedurende de winter in het seizoen. Nog een reden om dit lekkere risotto recept dit seizoen uit te proberen. Lees snel verder!

 

Ingrediënten


voor 4 personen
4 winterpenen, geraspt
2 uien, gesnipperd
500 g risottorijst
85 g rucola
50 g (plantaardige) Parmezaanse kaas, geraspt
5 g rozemarijn, fijngesneden
1 L paddenstoelenbouillon
olijfolie
zout en peper

voor de paddenstoelenspekjes
125 g kastanjechampignons, in dunne reepjes
2 el olijfolie
1 el maple syrup
1 tl paprikapoeder gerookt

 

Hoe maak je dit risotto recept?



  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.

  2. Meng de ingrediënten voor de paddenstoelenspekjes in een kom totdat alle paddenstoelenreepjes bedekt zijn met het mengsel. Breng op smaak met zout en peper.

  3. Verdeel de paddenstoelenreepjes over een met bakpapier beklede bakplaat en bak 20 minuten in het midden van de oven totdat de buitenste randjes krokant zijn. Laat de reepjes volledig afkoelen op de bakplaat.

  4. Verhit ondertussen olijfolie in een pan met dikke bodem op middelhoge temperatuur en fruit hierin de ui 6 minuten totdat deze glazig begint te worden. Voeg vervolgens ook de winterpenen en rozemarijn toe en laat 2 minuten meebakken. Bewaar eventueel wat rozemarijn voor de garnering. Voeg de risottorijst toe en roer even door.

  5. Voeg een scheutje van de paddenstoelenbouillon toe en roer door totdat het grootste deel van het vocht door de rijst is opgenomen. Herhaal deze stap totdat de rijst bijna gaar is en het grootste deel van het vocht is opgenomen. Dit duurt circa 20 minuten. Voeg eventueel meer bouillon toe als de risottorijst hierna nog niet gaar is.

  6. Roer de helft van de Parmezaanse kaas en het grootste deel van de afgekoelde paddenstoelenspekjes door de risotto, proef en breng op smaak met zout en peper.

  7. Verdeel de rucola over de borden. Serveer de risotto op het bedje van rucola, bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas en paddenstoelenspekjes en garneer eventueel met rozemarijn. Geniet ervan!


Heb jij dit risotto recept gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een reactie of op Facebook. Je kunt ons ook taggen op Instagram met @dehippevegetarier of #dehippevegetarier! Wij zijn benieuwd.

 

2 Reacties

700ml bouillon voor 500gram rijst is veel te weinig. Je hebt minstens het dubbele nodig, er lijkt een foutje in de hoeveelheden in dit recept te zitten.

11:34 19 januari 2024

Hi Maarten, Dankjewel voor je reactie. Ik heb het aangepast naar één liter, mocht dit teveel zijn kun je het overige invriezen om vervolgens bij een volgende keer te kunnen gebruiken. Ons advies, goed proeven tussendoor! Dan kun je merken of je er nog iets moet bijvoegen of dat het gerecht klaar is. We hopen dat je hebt genoten van deze winterse risotto! Liefs, Karlijn

11:34 19 januari 2024

Ik reken altijd 75 gram risottorijst per persoon en heb dan altijd ruim voldoende. Dus misschien klopte de hoeveelheid bouillon wel, maar 500 gram risottorijst wordt ongeveer anderhalve kilo risotto!

11:34 19 januari 2024

op zich een lekkere risotto. jammer dat de 'spekjes' van champignon zoet worden zo. volgende keer probeer ikz e zelf wat zouter te maken.

11:34 19 januari 2024

Hi Gioia, Dat klopt! Door een beetje zout toe te voegen kunnen jij dit zouter maken. Dankjewel voor je reactie en we hopen dat je dit gerecht nog vaak mag maken. Liefs, Karlijn

11:34 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.