Vorige week was het zomer en deze week is het weer behoorlijk koud! Niet getreurd, want dat betekent dat we weer even kunnen genieten van onze favorieten voor de koude dagen. Deze hartverwarmende rode linzensoep met tomaat en wortel is zelf al heel lekker, maar wordt nog net even specialer met de kruidige yoghurtsaus! Dip je ciabatta erin, en genieten maar!
Wat heb je nodig?
Voor de soep
200 gram winterpeen
400 gram tomaten
1 ui
200 g rode linzen
2 teentjes knoflook
1,5 liter groentebouillon
2 eetlepels olijfolie
1 tl paprikapoeder
1 tl gemberpoeder
1 tl komijnpoeder
½ tl kurkuma
Voor de yoghurtsaus
200 ml yoghurt
De geraspte schil en het sap van 1 kleine citroen
Chilipoeder
Paprikapoeder
Peper en zout
2 ciabatta’s
Hoe maak je deze rode linzensoep?
- Zet een pan op met 1,5 liter water en 3 blokjes groentebouillon.
- Was en/of schil de wortel en snijd in kleine blokjes van halve centimeter. Snijd de tomaten in grove stukken, hak de knoflook fijn en snipper de ui.
- Doe 2 el olie in een flinke pan met dikke bodem. Fruit eerst het kruidenmengsel uit het potje zachtjes aan (niet laten verbranden!) en voeg als de geuren vrij komen de ui toe. Als de ui een beetje glazig begint te worden voeg je de wortel en de knoflook toe en fruit dit mee op laag vuur, een minuut of drie. Roer regelmatig zodat niets aanbrandt.
- Spoel de linzen af in een zeef en verwarm de oven voor op 180 °C voor de ciabatta’s.
- Voeg als de worteltjes een beetje zacht zijn geworden de tomaten en de linzen toe, samen met ca. 1,2 liter bouillon (bewaar de rest mocht je de soep later te dik vinden). Breng de soep aan de kook en draai dan het vuur laag. Laat 25 minuten zachtjes pruttelen met een deksel op de pan.
- Bak in 8-10 minuten de ciabatta’s af in de warme oven.
- Maak ondertussen de yoghurt saus. Rasp de citroen, voeg de helft van de rasp bij de yoghurt, samen met flink peper, zout en een ¼ tl chilipoeder en een ¼ tl paprikapoeder. (of ½ tl paprikapoeder als je de chilipoeder weg wil laten).
- Snijd de ciabatta’s vlak voor het eten in dunne plakjes en zet een klein schaaltje olijfolie met peper en zout op tafel. Pers een halve citroen uit en breng hiermee de soep op smaak samen met eventueel zout en peper. Serveer de soep met een lepel yoghurt, evt. nog wat citroen rasp en de plakjes ciabatta. Doop het brood in de olijfolie en/of de overgebleven yoghurt.
TIP! Ben je geïnteresseerd in het Keto dieet? Misschien is het Keto Revolutie all-in-one pakket wel iets voor jou!
Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!






Heerlijke soep, ik heb er vandaag wat stukjes zongedroogde tomaat en een scheut limoensap aan toegevoegd. Dat werkte erg goed.
Hi Pepijn,
Wat leuk om te horen dat je ons recept lekker vindt. En wat een heerlijke en creatieve toevoeging, de tomaat en limoen, dat willen wij ook weleens proberen!
Liefs,
Jitske
Ik ga deze soep morgen maken op mijn werk, ik werk in een koffiebar. wij delen elke dinsdag en donderdag soep gratis uit. wij hebben gekozen voor vegetarisch/vegan soepen vanwegen eventuele allergieeen. Zo leer ik via deze site vegetarische soepen te maken.
Dag Elle,
Dat klinkt super goed! En wat fijn dat je De Hippe Vegetariër als inspiratiebron gebruikt. Ga zo door! 🙂
Groetjes,
Daniëlle
De soep is werkelijk heerlijk. Heb hem nu al een paar keer gemaakt voor grote groepen en iedereen was enthousiast!
Hoi Els, wat leuk om te horen! Dankjewel 🙂
Valt vast op te varieren met andere linzen en groenten. Kan met andere linzen wel schelen in kooktijd. Rode linzen zijn relatief snel klaar.
“Fruit eerst het kruidenmengsel uit het potje”
Dit staat in het recept, maar niet bij de recepten. Welk kruidenmengsel? Lees ik ergens overheen?
Hoi Lot, met kruidenmengsel worden de kruiden uit de ingrediëntenlijst bedoeld. In dit geval gaat het om paprikapoeder, gemberpoeder, komijnpoeder en kurkuma.
Mijn dochter had deze soep gemaakt en get was echt heerlijk!!
Super, een favoriet recept van mij. Ik maak het vaak. Fijn dat er geen room of kokosmelk in gaat! Ik pureer hem wel, ik houd niet van dat chunky bonkige mondgevoel bij soep.
Het enige minpunt van het recept is dat de instructies voor soep en broodjes door elkaar heen geschreven staan, en daardoor moet ik steeds zo turen en 3x opnieuw lezen.
Gemaakt, was lekker!
Onwijs lekker! Hebben er van gesmuld. Ook een restje bleekselderij er doorheen gedaan, dat ging uiteraard ook goed. En even kort gepureerd. Niet glad maar wat minder hompig. Voor herhaling vatbaar!
Klinkt heerlijk Ilse, fijn dat het voor herhaling vatbaar is! 🙂
Voor hoeveel personen is dit recept. Ik wil de soep serveren als voorgerecht voor een groep van zestig hongerige klimmers.
Hi Thomas, inprincipe is het recept voor 4 personen. Dus als voorgerecht voor 6 hongerige klimmers zou ik het verdubbelen 🙂 Groet! Isabel
Erg lekker en snel te maken. Ik heb e nog een kleine prei en verse koriander bijgedaan. Herhaalrecept voor koude dagen ☺
Erg lekker, ik heb hem alleen zelf nog wel gepureerd!