Rode linzensoep
Hedwig Zeinstra

Rode linzensoep

donderdag 19 mei 2016
Vorige week was het zomer en deze week is het weer behoorlijk koud! Niet getreurd, want dat betekent dat we weer even kunnen genieten van onze favorieten voor de koude dagen. Deze hartverwarmende rode linzensoep met tomaat en wortel is zelf al heel lekker, maar wordt nog net even specialer met de kruidige yoghurtsaus! Dip je ciabatta erin, en genieten maar!

Wat heb je nodig?
Voor de soep
200 gram winterpeen
400 gram tomaten
1 ui
200 g rode linzen
2 teentjes knoflook
1,5 liter groentebouillon
2 eetlepels olijfolie
1 tl paprikapoeder
1 tl gemberpoeder
1 tl komijnpoeder
½ tl kurkuma

Voor de yoghurtsaus
200 ml yoghurt
De geraspte schil en het sap van 1 kleine citroen
Chilipoeder
Paprikapoeder
Peper en zout

2 ciabatta's

Hoe maak je deze rode linzensoep?

  1. Zet een pan op met 1,5 liter water en 3 blokjes groentebouillon.

  2. Was en/of schil de wortel en snijd in kleine blokjes van halve centimeter. Snijd de tomaten in grove stukken, hak de knoflook fijn en snipper de ui.

  3. Doe 2 el olie in een flinke pan met dikke bodem. Fruit eerst het kruidenmengsel uit het potje zachtjes aan (niet laten verbranden!) en voeg als de geuren vrij komen de ui toe. Als de ui een beetje glazig begint te worden voeg je de wortel en de knoflook toe en fruit dit mee op laag vuur, een minuut of drie. Roer regelmatig zodat niets aanbrandt.

  4. Spoel de linzen af in een zeef en verwarm de oven voor op 180 °C voor de ciabatta’s.

  5. Voeg als de worteltjes een beetje zacht zijn geworden de tomaten en de linzen toe, samen met ca. 1,2 liter bouillon (bewaar de rest mocht je de soep later te dik vinden). Breng de soep aan de kook en draai dan het vuur laag. Laat 25 minuten zachtjes pruttelen met een deksel op de pan.

  6. Bak in 8-10 minuten de ciabatta’s af in de warme oven.

  7. Maak ondertussen de yoghurt saus. Rasp de citroen, voeg de helft van de rasp bij de yoghurt, samen met flink peper, zout en een ¼ tl chilipoeder en een ¼ tl paprikapoeder. (of ½ tl paprikapoeder als je de chilipoeder weg wil laten).

  8. Snijd de ciabatta’s vlak voor het eten in dunne plakjes en zet een klein schaaltje olijfolie met peper en zout op tafel. Pers een halve citroen uit en breng hiermee de soep op smaak samen met eventueel zout en peper. Serveer de soep met een lepel yoghurt, evt. nog wat citroen rasp en de plakjes ciabatta. Doop het brood in de olijfolie en/of de overgebleven yoghurt.


 

TIP! Ben je geïnteresseerd in het Keto dieet? Misschien is het Keto Revolutie all-in-one pakket wel iets voor jou!

Heb jij dit recept gemaakt? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd! 

 

12 Reacties

Heerlijke soep, ik heb er vandaag wat stukjes zongedroogde tomaat en een scheut limoensap aan toegevoegd. Dat werkte erg goed.

12:14 19 januari 2024

Hi Pepijn, Wat leuk om te horen dat je ons recept lekker vindt. En wat een heerlijke en creatieve toevoeging, de tomaat en limoen, dat willen wij ook weleens proberen! Liefs, Jitske

12:14 19 januari 2024

Ik ga deze soep morgen maken op mijn werk, ik werk in een koffiebar. wij delen elke dinsdag en donderdag soep gratis uit. wij hebben gekozen voor vegetarisch/vegan soepen vanwegen eventuele allergieeen. Zo leer ik via deze site vegetarische soepen te maken.

12:14 19 januari 2024

Dag Elle, Dat klinkt super goed! En wat fijn dat je De Hippe Vegetariër als inspiratiebron gebruikt. Ga zo door! :-) Groetjes, Daniëlle

12:14 19 januari 2024

De soep is werkelijk heerlijk. Heb hem nu al een paar keer gemaakt voor grote groepen en iedereen was enthousiast!

12:14 19 januari 2024

Hoi Els, wat leuk om te horen! Dankjewel :-)

12:14 19 januari 2024

Valt vast op te varieren met andere linzen en groenten. Kan met andere linzen wel schelen in kooktijd. Rode linzen zijn relatief snel klaar.

12:14 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.