Rode ui gevuld met geurige couscous
Isabel Boerdam

Rode ui gevuld met geurige couscous

maandag 24 februari 2014
Rode ui kan soms ongelofelijk lekker zijn. In dit recept is hij op z’n best, gevuld met een geurige couscous met abrikozen, pijnboompitten en peterselie. Ideaal om voor een grote groep te maken omdat je het gemakkelijk kan voorbereiden en het een plaatje is om te zien. Bovendien is het een licht, gezond gerecht, dus geschikt om te serveren als hoofdgerecht bij een diner.

Wat heb je nodig?
Voor de rode uien:
4 rode uien (1 per persoon)
30 gram boter

Voor de couscous:
4 eetlepels couscous (1 per persoon)
4 dl groentebouillon
3 eetlepels gehakte abrikozen
2 eetlepels pijnboompitten, geroosterd
2 eetlepels platte peterselie, grof gehakt
1 eetlepel citroenrasp
1 eetlepel sinaasappelrasp
1 theelepel kaneel
peper en zout naar smaak

Voor de garnituur:
beetje extra pijnboompitten en peterselie

Hoe maak je deze gevulde rode uien?
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bovenkant van de uien eraf en houd achter. Snijd de onderkant van de uien eraf zodat ze blijven staan. Snijd er niet te veel af, want dan vallen ze uit elkaar. Zet ze in een ovenschaal, schenk er een glas water bij en besprenkel de uien met een scheutje olijfolie. Dek af en zet 1 uur in de oven. Haal ze uit de oven, verwijder het deksel en laat staan. Hol de uien uit als ze voldoende zijn afgekoeld om ze beet te pakken, maar laat de buitenste lagen heel. Hak het binnenste van de uien grof. Verhit vervolgens een scheutje olijfolie met de helft van de boter in een koekenpan en fruit er de gehakte ui, de kaneel en de couscous een paar minuten in, totdat ze couscous goudgeel begint te worden. Schenk er 1,5dl bouillon bij, voeg flink wat peper en zout toe en haal van het vuur. Laat even staan en voeg dan de citroen- en sinaasappelrasp, de kaneel, de abrikozen, de pijnboompitten en de peterselie toe. Vul de uien met dit mengsel, zet ze weer in de ovenschaal, snij de overige boter in vier blokjes en leg dit op de uien. Leg de dekseltjes in de ovenschaal, schenk de rest van de bouillon erbij en zet nog 25 minuten in de oven tot de uien bruin worden. Als ze te donker dreigen te worden leg er dan een vel aluminiumfolie of een deksel op. Garneer met wat extra pijnboompitten en peterselie. Je bent klaar om te serveren!

Bron: Vegalicious van Alice Hart

1 Reacties

Ooo dat ziet er goed uit. Sinds ik ooit een mislukte gevulde rode ui at in een restaurant heb ik het eigenlijk nooit geprobeerd zelf te maken maar dit klinkt wel lekker....

12:22 19 januari 2024

Goed om te horen Simone! Hij is ook echt top. De couscous is super eenvoudig en heel lekker. De ui vraagt wat oven-tijd maar dan heb je ook wat :-)

12:22 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.