Print Friendly, PDF & Email
4/5 - (1 stemmen)

Twee weken geleden stelden we ons de vraag wat fairtrade nu eigenlijk betekent? De inhoudelijke uitleg vind je in dit artikel, maar vandaag willen we gewoon genieten van fairtrade eten. Deze maand introduceert Fair Trade Original, het merk met de meeste fairtrade producten in Nederland, authentieke zilvervliesrijstnoedels! Hier worden rijstboeren in Thailand gelukkig van, maar wij ook. Zeker in combinatie met deze salade met tofu! Klaar om te smullen en iets goeds te doen?

Keuzestress in de supermarkt
Een bord vol met lekker eten. Maar waar komt het eigenlijk vandaan? Dat is de vraag die veel mensen zich stellen, ook wij. Want de oorsprong van eten is minstens zo belangrijk als de smaak. Fair Trade Original is een organisatie, zonder winstoogmerk die precies weet waar hun product vandaan komt. Eerlijke producten van hoge kwaliteit, dat is waar de boeren en producenten van fairtrade voor staan. Het begint bij jouw wekelijkse bezoek aan de supermarkt, waar je bewuste keuzes moet maken. Er staan veel producten in de schappen, goed van smaak, makkelijk in gebruik, gezond, eerlijk… hoezo keuzestress? Fair Trade Original maakt de keuze makkelijker voor je. Bij de keuze voor een Fair Trade Original product weet je waar het vandaan komt en hoe het gemaakt is. Want we vergeten soms: producten komen niet zomaar in de schappen! Ook al lijkt het heel ver weg, de boeren die onze favoriete producten maken werken keihard en doen dit met zorg. Dus het is aan ons, om ervoor te zorgen dat deze boeren dit onder goede en fijne omstandigheden kunnen doen. Dat is wel zo eerlijk! Daar zorgt Fair Trade Original voor. Eerlijke producten onder eerlijke omstandigheden.

Chainat rijstboerin Fair Trade OriginalThaise rijst noedels
Fair Trade Original introduceert deze maand Thaise rijstnoedels in twee varianten: gemaakt van zilvervliesrijst (eindelijk!) en van witte rijst. De noedels bevatten meer vezels en hebben iets meer bite. En waar komen deze dan precies vandaan? De rijstnoedels worden van begin tot eind geproduceerd in Thailand. Fair Trade Original vond de rijstboeren van de coöperatie Nam Om bereid om de speciale rijstsoort ‘chainat’ te verbouwen naast hun gebruikelijke pandan rijst. Voor de boeren betekent dit een tweede oogst, en voor ons betekent dit rijstnoedels van hoge kwaliteit! Het verbouwen van de rijst gebeurt in het noord-oosten van Thailand, waarna de rijst gedroogd wordt en vermalen tot rijstmeel om het noedeldeeg van te maken. De noedels zijn heerlijk om te gebruiken in een curry, noedelsoep of in een noedelsalade! Wij werden blij van dit recept.

Salade met fairtrade zilvervliesrijstnoedels met tofu

Ingrediënten (voor 1 persoon):

Voor de salade:
100 g zilvervliesrijstnoedels van Fair Trade Original
60 g tofu
½ el gemberpasta
½ el sojasaus
1 el maizena
1 el honing
50g peultjes
50 g Chinese kool
50 g wortel
2 el arachide olie

Voor de dressing:
1 el olijfolie
1 teentje knoflook
½ rode ui
¼ bosje koriander
¼ rode peper
½ el witte azijn
½ el sojasaus
½ el chilisaus
1 lente ui
60 ml groentebouillon

Hoe maak je deze salade met zilvervliesrijstnoedels en tofu?
Snijd de tofu in blokjes en marineer deze in de gemberpasta, sojasaus, honing en haal deze voordat je ze in de pan bakt nog even door de maizena. Zet apart. Snijd de Chinese kool grof en de wortel julienne (in fijne reepjes), was de peultjes. Pers de knoflook en snijd de rode ui en koriander fijn en snijd de rode peper en lente-ui in fijne plakjes. Bak de knoflook en rode ui kort aan in een pan met een eetlepel arachide olie. Bereid de dressing door de olijfolie, knoflook, rode ui, koriander, rode peper, witte azijn, sojasaus, chilisaus, lente-ui en groentebouillon door elkaar te mengen. Zet water op het vuur, zodra het kookt voeg je de noedels toe en haal deze na 2 minuten weer uit het water. Spoel ze direct af onder de koude kraan. Meng de noedels door de dressing. In een hete wok verhit je één eetlepel arachide olie en bak je de tofu. Zodra deze goudbruin kleurt voeg je de Chinese kool, peultjes en wortel toe. Meng dit groentemengsel door de noedels en serveer direct. Geniet van deze fairtrade lauwwarme noedelsalade!

Thaise rijstnoedels-Fair Trade Original 650 pixels breed

Heb jij dit recept gemaakt? Of ben je zelf aan de slag gegaan met de rijstnoedels van Fair Trade Original? Verras mij dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Ik ben ontzettend benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Salade van fairtrade zilvervliesrijstnoedels met tofu
Published On