Simpel van Ottolenghi: brood met rode biet en geitenkaas
Mariëlle van Stek

Simpel van Ottolenghi: brood met rode biet en geitenkaas

woensdag 24 oktober 2018
Yotam Ottolenghi. Mocht je hem nog niet kennen, dan wordt het daar hoog tijd voor! Deze alomprezen groenteheld staat bekend om zijn heerlijke recepten. Dit recept uit zijn nieuwste boek Simpel is heel eenvoudig te maken, maar zo lekker en smaakvol. Dit brood met de textuur van een cake, maar met de smaak van rode biet, geitenkaas en karwijzaad, is zó lekker als je eens wilt uitpakken bij een brunch! Eet een sneetje met een beetje gezouten roomboter en genieten maar!

Ingrediënten
Voor 1 brood, 10 sneden
80 ml zonnebloemolie, plus 1 eetl. extra om in te vetten
50 g havervlokken
10 g tijmblaadjes, fijngehakt
50 g pompoenpitten
2 theel. karwijzaad
2 theel. nigellazaad
100 g bloem
100 g volkorenmeel
2 theel. bakpoeder
¼ theel. zuiveringszout
2 rode bieten (rauwe, geen voorgegaarde in vacuüm verpakte biet), geschild en fijngeraspt (200 g)
2 grote eieren
80 g zure room
1 eetl. honing
20 g parmezaan, fijngeraspt
120 g jonge en romige geitenkaas, grofweg in blokjes van 2 cm gebroken
zout

Bereidingswijze

1. Verhit de oven tot 180 °C. Vet de bodem van een broodvorm van 10 x 20 cm in met zonnebloemolie.

2. Meng de havervlokken in een kleine kom met tijm, pompoenpitten, karwij- en nigellazaad. Doe de bloem met het volkorenmeel in een andere kom en voeg het bakpoeder, het zuiveringszout en een theelepel zout toe. Klop alles door elkaar zodat het mengsel luchtig wordt en voeg de geraspte biet en, op 1 eetlepel na, het haver-zadenmengsel eraan toe. Roer het mengsel niet door elkaar: zet de kom opzij.

3. Klop in een derde kom de eieren met de olie, zure room, honing en parmezaan door elkaar. Voeg het mengsel van bloem en biet toe en schep met een spatel alles door elkaar. Schep ook de geitenkaas erdoor en probeer de blokjes daarbij heel te houden.

4. Stort het mengsel in de voorbereide vorm en bestrooi het met de achtergehouden eetlepel havervlokken en zaden. Bak het brood 40 minuten in de oven, dek de vorm stevig af met aluminiumfolie en bak het weer 40 minuten. Een in het midden gestoken spies zal er niet echt schoon uit komen, maar hij mag ook niet te vochtig zijn. Haal de vorm uit de oven en laat hem 5 minuten staan. Stort het brood op een rooster en keer het om zodat de kant met de zaden de bovenkant is. De buitenkant zal vrij knapperig en donker zijn. Laat het brood voor het aansnijden 20 minuten rusten.



Ben jij fan van Ottolenghi? Heb jij dit gerecht gemaakt? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Simpel
Yotam Ottolenghi
Foto's: door Jonathan Lovekin
Uitgeverij: Fontaine
Prijs: €29,99

3 Reacties

Hoi, hoeveel olie moet er in? Zie het nergens staan, ook niet in het boek zelf

11:56 19 januari 2024

Hi Jitske, Dit staat bij de ingrediënten, namelijk 80 ml zonnebloemolie, plus 1 eetlepel extra om in te vetten. Veel plezier met het maken! Liefs, Tessa.

11:56 19 januari 2024

hoi! vraagje, wat precies moet er 'luchtig' geklopt worden bij punt 2. van dit brood bieten geitenkaas recept?

11:56 19 januari 2024

Hi Anja, Dit brood heeft de structuur van een cake, vandaar dat het mengsel luchtig geklopt moet worden. Op je vraag wat er dan precies geklopt moet worden, dat zijn de volgende ingrediënten: - bloem - volkorenmeel - bakpoeder - zuiveringszout - een theelepel zout Succes met het bereiden van dit gerecht! Liefs, Karlijn

11:56 19 januari 2024

Hoi, heb gisteren het rode bietenbrood gemaakt, wel t is superlekker!

11:56 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.