Baklava-custardtaart
Lauren Kreijger

Baklava-custardtaart

zaterdag 23 mei 2020
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan deze cravings gehoor te geven, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag duiken we de keuken in met een recept uit het kookboek Verrukkelijk vegan bakken: baklava-custardtaart!

Ingrediënten
Voor 8 taartpunten
Voor de baklavavulling en -topping
75 g walnoten
60 g pistachenoten
80 g ahornsiroop
1 tl kaneel
enkele druppels rozenwater (optioneel)

Voor de bodem
8 vellen filodeeg, ontdooid volgens de aanwijzingen op de verpakking
60 ml milde plantaardige olie, zoals zonnebloemolie

Voor de custardlaag
55 g maizena
570 ml sojadrink
80 g ahornsiroop + extra voor het serveren
1 el agaragar
2 tl vanille-extract
snuf zout
snuf gemalen kurkuma, voor de kleur

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Hak de walnoten en pistachenoten in een foodprocessor tot grove kruimels en verwijder dan het mes. Voeg de ahornsiroop, kaneel en het rozenwater (als je dat gebruikt) toe en meng alles met een spatel. Zet opzij.

  2. Voor de bodem: bekleed een taartvorm met bakpapier. Als het filodeeg dat je gebruikt rechthoekig is, verdeel het dan in de breedte in tweeën. Breng een eerste laag filodeeg in de taartvorm aan; de uiteinden van het deeg mogen boven de vorm uit steken. Bestrijk het deeg met de olie en voeg opnieuw een laag filodeeg toe. Verdeel dan een paar eetlepels (45-55 g) van de baklavavulling gelijkmatig over de taartbodem en leg de rest van het filodeeg erbovenop. Bak de taart 10-15 minuten in de oven, of tot het midden goudbruin is.

  3. Voor de custard: doe de maizena in een middelgrote, diepe steelpan en voeg sojadrink toe tot alles bedekt is. Klop tot er geen klontjes meer in zitten. Voeg dan de rest van de custardingrediënten toe en zet de pan op hoog vuur. Laat de custard 3 minuten koken; blijf roeren om ervoor te zorgen dat hij niet aan de bodem van de pan plakt. Zet het vuur dan middellaag en blijf nog zo’n 10 minuten roeren tot het mengsel een dikke, vla-achtige consistentie heeft. Pureer alles eventueel met een staafmixer glad als er nog klontjes in zitten, en laat de custard nog circa 15 minuten afkoelen.

  4. Samenstellen: schenk de warme (dus niet hete!) custard langzaam over de taartbodem; maak het oppervlak eventueel mooi glad met de achterkant van een lepel. Laat de taart circa 30 minuten op kamertemperatuur staan en zet hem dan minimaal 2 uur of een hele nacht in de koelkast.

  5. Bestrooi de taart met de rest van de baklavavulling zodra de custard volledig is uitgehard en sprenkel er nog wat extra ahornsiroop over. Je kunt de taart in een luchtdicht afgesloten bak maximaal 5 dagen in de koelkast of 1 maand in de vriezer bewaren.


Tip!
Let op: nadat je de custard op de taart hebt aangebracht, moet je al te grote temperatuurwisselingen vermijden – anders barst de custard. En maak je geen zorgen als je filodeeg hier en daar breekt. Als je de hele taart met deeg bekleed hebt, valt dat niemand meer op.

Wat is jouw favoriete guilty pleasure recept? Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram. We zijn ontzettend benieuwd!

Verrukkelijk vegan bakken
Anthea Cheng
Uitgeverij: Becht
ISBN: 9789023016427
Prijs: €19.99

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.