Print Friendly, PDF & Email

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: Chelsea buns uit het kookboek Brits Bakboek van Regula Ysewijn.

Chelsea buns
De Chelsea bun is gemaakt van een rijk gistdeeg en moet een vierkante vorm hebben met een cirkelvormige spiraal bezaaid met krenten. Het plezier om ze uit te rollen terwijl je ze eet, is verslavend. Ze moeten kleverig zijn en dat krijg je voor elkaar door het hete broodje met een suikersiroop te borstelen. De vorm van de buns moet vierkant zijn, dus de afmeting van de bakplaat is van belang zodat de buns elkaar raken en elkaar tot een vierkante vorm duwen.

Ingrediënten
voor 24 Chelsea buns
600 ml melk
30 g gist
1 kg patentbloem
120 g fijne rietsuiker of fijne witte suiker
140 g boter, kamertemperatuur
2 eieren, losgeklopt
10 g zeezout 

Voor de vulling:
450 g boter, kamertemperatuur
285 g fijne witte suiker
3 tl kaneel
snufje zeezout
350 g krenten 

Voor de suikersiroop:
60 g suiker
5 el water

Extra benodigdheden:
2 bakplaten van 39 x 27 cm

Bereidingswijze

  1. Verwarm de melk tot deze lauw is maar niet warm. Voeg de gist toe om deze te laten wellen. Doe de bloem en suiker in een grote kom of de kom van je mixer met deeghaak. Vermeng en leg je boter er in stukken bovenop. Giet de helft van de melk met gist over de boter en begin te vermengen. Wanneer de melk en boter volledig opgenomen zijn, voeg je de andere helft toe samen met de eieren.
  2. Kneed 5 minuten, laat dan een paar minuten staan, voeg het zout toe en laat 10 minuten kneden tot al het deeg samengekomen is in een glad deeg dat niet te droog is. Schraap tussendoor het deeg van de wanden en de kneedhaak terug bij de rest van het deeg.
  3. Laat het deeg afgedekt 1 uur rusten tot het verdubbeld is in hoeveelheid. Verwarm je oven voor op 200°C.
  4. Maak de vulling door de boter met de suiker, kaneel en het zout romig te kloppen.
  5. Rol het deeg 2 millimeter dun of zo dun mogelijk uit tot een rechthoek van ongeveer 60 x 95 centimeter op een met bloem bestoven werkblad. Leg de rechthoek horizontaal voor je en besmeer de bovenste helft met de helft van de vulling, vouw nu de onderste helft over de besmeerde bovenste helft en besmeer met de rest van de vulling.
  6. Besprenkel met de krenten en rol het deeg in de lengte op. Snijd nu sneetjes van 5 centimeter breed en plaats deze met de spiraal naar boven allemaal naast elkaar met een beetje ruimte ertussen op een met bakpapier beklede bakplaat.

Wat is jouw favoriete guilty pleasure recept? Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Birts Bakboek
Regula Ysewijn
Uitgeverij: Carrera
ISBN: 9789048846894
Prijs: €31,99

Summary
recipe image
Recipe Name
Chelsea buns
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!