Print Friendly, PDF & Email

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: flapjacks, ofwel haverrepen, uit het kookboek Brits Bakboek van Regula Ysewijn.

Flapjacks
Veel Engelsen houden enorm van Flapjacks. Je kunt ze bijna bij iedere bakker kopen, maar het is zo simpel om zelf te maken dat je ze nooit meer zult kopen. Het is eigenlijk een mueslireep gemaakt met haver, suiker, siroop en boter. Vaak worden er noten, krenten, gedroogd fruit en ook chocolade aan toegevoegd; je kunt er dus creatief mee zijn. Eigenlijk is een flapjack een blanco canvas, je hebt de basis en daar kun je dan gezellig dingen aan toevoegen die jij lekker vindt. Hieronder geef ik je suggesties, maar je kan zover gaan als je wilt.

Ingrediënten
Voor 8-10 repen
220 g havervlokken of speltvlokken
200 g boter
100 g golden syrup, maple syrup of honing
50 g bruine suiker
snufje zeezout
boter, om in te vetten
bloem, om te bestuiven
chocoladedrops

Extra:
een vierkante bakvorm van 20×20 cm

Bereidingswijze

  1. Verwarm je oven voor op 160°C.
  2. Vet de randen van de bakvormen in met boter. Zet de bakvorm ondersteboven op een vel bakpapier en trek met potlood het bakpapier over. Knip de vorm uit en herhaal deze stap. Leg de vellen bakpapier in de ingevette bakvormen. Bestuif de bakvorm met bloem, houdt de vorm boven je werkbank of gootsteen en klop op de vorm om het teveel aan bloem te verwijderen.
  3. Doe de havervlokken in een blender of keukenmachine en blend 3 seconden zodat de grote stukken gebroken zijn.
  4. Smelt de boter in een middelgrote pot op laag vuur maar zorg dat deze niet bubbelt. Voeg, zodra deze gesmolten is, de golden syrup, maple syrup of honing, de suiker en het zout toe en roer tot de suiker opgelost is. Neem de pot van het vuur en voeg de haver of speltvlokken toe plus de andere optionele ingrediënten en roer goed.
  5. Schep in de bakvorm en druk goed aan zodat het beslag overal even dik is. Bak 20-30 minuten in het midden van je oven en laat dan nog een kwartiertje rusten in de bakvorm alvorens deze eruit te halen.
  6. Na 15 minuten haal je de flapjack uit de vorm met het bakpapier en kun je deze in repen of vierkantjes snijden. Voor een chocoladetopping, voeg je onmiddellijk wanneer de flapjacks uit de oven komen de chocoladedrops toe en laat je ze op de warme cake smelten.
  7. Gebruik vervolgens een spatel om de chocolade te verspreiden. Laat afkoelen in de bakvorm en snijd dan.

Tip!
Optioneel voor variatie: voeg chocolade drops, een handvol gebroken pecannoten, krenten, veenbessen, berberissen en/of gedroogde abrikozen toe of vervang de havervlokken door je favoriete muesli.

Wat is jouw favoriete guilty pleasure recept? Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Birts Bakboek
Regula Ysewijn
Uitgeverij: Carrera
ISBN: 9789048846894
Prijs: €31,99

Summary
recipe image
Recipe Name
Sinner Saturday: flapjacks
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!