Print Friendly, PDF & Email

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: koffie en walnotentaart uit het kookboek Brits Bakboek van Regula Ysewijn.

Koffie en walnotentaart
Coffee and walnut cake vind je in elke tearoom en is geliefd gebak bij de Britten. Je kunt één cake maken en die versieren met boterroom, of je kan verschillende laagjes maken met telkens boterroom ertussen.

Ingrediënten
voor 6-8 personen
225 g boter, kamertemperatuur
200 g rietsuiker
4 eieren
3 tl oploskoffie, opgelost in 1 el heet water, afgekoeld
snufje cacao en kaneel
snufje zeezout
2 tl bakpoeder
225 g bloem
75 g walnoten, grof gehakt
extra walnoten, ter garnering
boter, om in te vetten
bloem, om te bestuiven 

Voor de boterroom:
240 g boter, kamertemperatuur
400 g poedersuiker
2 grote tl oploskoffie opgelost in 1 el heet water, afgekoeld

Extra:
2 ronde bakvormen van 18-20 cm doorsnede

Bereidingswijze

  1. Verwarm je oven voor op 180 °C.
  2. Vet de randen van de bakvormen in met boter. Zet de bakvorm ondersteboven op een vel bakpapier en trek met potlood het bakpapier over. Knip de vorm uit en herhaal deze stap. Leg de vellen bakpapier in de ingevette bakvormen. Bestuif de bakvorm met bloem, houdt de vorm boven je werkbank of gootsteen en klop op de vorm om het teveel aan bloem te verwijderen.
  3. Doe de boter en suiker in een kom en klop dit tot een romig geheel. Voeg de eieren een voor een toe en klop het mengsel daarbij goed door na elk ei, zodat het volledig opgenomen is door de massa voordat je het volgende ei toevoegt. Voeg het laatste ei toe met een theelepel bloem om te voorkomen dat het mengsel schift. Roer de oploskoffie, de cacao, de kaneel en het zout erdoor.
  4. Spatel de bloem en het bakpoeder voorzichtig door het beslag, zodat de luchtigheid behouden blijft. Meng de walnoten erdoor, verdeel het beslag over de cakevormen en strijk de bovenkant glad. Plaats in het midden van je oven en bak 20-25 minuten.
  5. Laat de cakes 5 minuten rusten alvorens ze uit hun vorm te halen. Laat ze vervolgens op een rooster verder afkoelen.
  6. Voor deze makkelijke boterroom wordt de boter zachtgeklopt in een mixer tot deze wit ziet; dit is een belangrijke stap. Vervolgens wordt de poedersuiker lepel voor lepel toegevoegd tot deze helemaal opgenomen is. Tenslotte volgt de oploskoffie. Mix de massa goed door tot de botercrème luchtig is.
  7. Voor het samenstellen van de cake, kies je de cake met de gladste bovenkant en deze leg je opzij. Besmeer de andere cake met boterroom of gebruik een spuitzak met mondje om een leuk patroon te spuiten aan de zijkant van de cake. Plaats de mooiste cake op de cake met boterroom en druk héél lichtjes aan. Breng nu de boterroom aan op de bovenkant van de cake op de gewenste methode en versier naar keuze met boterroom en mooie halve walnoten.

Wat is jouw favoriete guilty pleasure recept? Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Birts Bakboek
Regula Ysewijn
Uitgeverij: Carrera
ISBN: 9789048846894
Prijs: €31,99

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Koffie en walnotentaart
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time