Print Friendly, PDF & Email

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan deze cravings gehoor te geven, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: nougatinetaart uit de Taartbijbel van Hans Spitsbaard, winnaar van Heel Holland Bakt 2017!

Ingrediënten
Voor 8-12 personen
Voor de schuimplakken
150 g eiwit (ca. 3 eiwitten)
150 g fijne kristalsuiker
300 g poedersuiker

Voor de vulling
900 g slagroom
90 g fijne kristalsuiker

Voor de afwerking
250 g hazelnoten en/of amandelen
200 g suiker
70 g water

Bereidingswijze

  1. We starten met de nougatine. Verwarm de oven voor tot 180 °C en rooster de hazelnoten, amandelen of beide in ongeveer 15 minuten goudbruin. Zet een bakplaat met bakpapier klaar, om de nougat straks op te kunnen storten.
  2. Breng 200 gram suiker met 70 gram water aan de kook. Voeg de geroosterde noten toe en blijf het mengsel zeer stevig doorroeren. Na een aantal minuten gaat de suikerstroop greinen/kristalliseren. De suikerstroop droogt op en er vormt zich een laagje suiker rondom de noten. Blijf het geheel zeer stevig doorroeren en verhitten op middelhoog vuur. Na enkele minuten begint het suikerlaagje rondom de noten te smelten en krijgt het een goudbruine karamelkleur. Ga net zo lang door met roeren tot alle kristallen zijn gesmolten en de noten zijn omhuld met karamel.
  3. Stort de nougat uit op de bakplaat met bakpapier en laat deze volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Breek de nougat in grove stukken en vermaal deze in een foodprocessor fijn: zo krijg je nougatine.
  4. Draai hierna de oven terug op 150 °C (hetelucht). Teken twee cirkels van 20 centimeter doorsnede op een vel bakpapier. Teken een derde cirkel op een tweede vel bakpapier. Leg de vellen omgekeerd op twee bakplaten.
  5. Klop voor de schuimplakken in een schone en vetvrije kom de eiwitten schuimig. Voeg geleidelijk de suiker toe en klop de eiwitten verder op tot een stevig schuim. Zeef de poedersuiker en spatel deze zo luchtig mogelijk door het schuim.
  6. Doe het schuim in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 centimeter doorsnede. Spuit 3 cirkels op, verdeeld over twee bakplaten. Bak de schuimplakken in ongeveer 40 minuten af. Wissel de twee bakplaten na 20 minuten om, zodat de schuimplakken gelijkmatig bakken. Laat de schuimplakken na het bakken volledig afkoelen.
  7. Klop voor de vulling de slagroom met de suiker stijf. Doe de slagroom in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 12 millimeter doorsnede. Snijd de schuimplakken eventueel bij, zodat deze een doorsnede van exact 20 centimeter hebben.
  8. Leg een schuimplak op een taartkarton van minimaal 19 centimeter doorsnede. Verdeel een laag slagroom van ongeveer 1 centimeter dik over de schuimplak. Breng de tweede schuimplak aan en verdeel hier wederom een laag slagroom over. Breng tot slot de laatste schuimplak aan. Smeer de taart strak af met slagroom, maar houd genoeg over voor de afwerking.
  9.  Houd de spuitzak horizontaal en spuit zigzaggend banen op de bovenkant van de taart. Bestrooi de bovenkant en de zijkant van de taart met nougatine.

Wat is jouw favoriete guilty pleasure recept? Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram! We zijn ontzettend benieuwd!

De Taartbijbel
Hans Spitsbaard
Uitgeverij: Carrera
ISBN: 9789048847266
Prijs: €31.99

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Nougatinetaart
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!