Soja kwark: vegan ontbijt, borrel en dessert
5 (100%) 6 votes

Provamel verraste ons deze maand met hun nieuwe plantaardige alternatief voor kwark: soja kwark! Een romige, smaakvolle kwark die helemaal thuishoort in de biologische, veganistische en eiwitrijke keuken. Ideaal ook voor vegetariers en geheel suikervrij! En bovendien je beste vriend in de keuken. Wij gingen creatief aan de slag en gebruikten de soja kwark voor hartige en zoete bereidingen, voor ontbijt, borrel en dessert! Vegan overnight oats, hartige hangop en frozen soja quark.

Bio vegan suikervrije kwark
De sojabonen in dit plantaardige alternatief voor kwark van Provamel, zijn afkomstig van biologische landbouw. Samen met water, een stabilisator, citroenzuur, zeezout en plantaardige yoghurtculturen vormen deze ingrediënten samen de basis voor deze kwark. En ga eens bij jezelf na, herken jij al deze ingrediënten? Ik wel, eigenlijk vind ik dat wel heel fijn. Want hoe vaak sta je niet in de winkel starend naar het etiket waarvan je amper iets herkent? Dus van dit korte lijstje aan ingrediënten word ik blij. Het lijstje uitzonderingen van dit product is daarentegen wél oneindig, en dus voor veel verschillende diëten geschikt. Zo is Provamel’s alternatief voor kwark biologisch, 100% plantaardig, rijk aan eiwitten, een bron van vezels, arm aan verzadigde vetzuren, rijk aan onverzadigde vetzuren, laag in zoutgehalte, suikervrij, glutenvrij, van nature lactosevrij en vrij van koemelkeiwit. Nou als daar niks tussenzit wat bij jouw eetpatroon past! Wij worden er in elk geval blij van, zeker van dat ‘suikervrije’ gedeelte, want in te veel plantaardige producten wordt daarmee gesmokkeld en dat vinden wij helemaal niet nodig. Lekker puur natuur dus!

Soja kwark voor ontbijt, borrel en dessert
Wij gingen de uitdaging aan en gingen eindelijk eens echt creatief aan de slag met deze vegan soja kwark. Want heel eerlijk, vaak gooien we er onze favoriete ontbijtgranen over, een schepje superfoods en dat is het. Het resultaat? Een lekker ontbijt dat zeker, maar er is nog zo veel meer dat je kan doen met kwark – ook met soja kwark! Dus keuken in dus: vandaag inspiratie voor een ontbijt-, borrel- en dessertrecept met de soja kwark van Provamel. Zoet, hartig en ijskoud. Proeven maar!

Ontbijt (zoet): Overnight oats met chocolade en aardbei
Eigenlijk zijn overnight oats het meest eenvoudige ontbijt in ons repertoire, maar zo makkelijk als het te maken is, zo verbaasd ben ik keer op keer over de eindeloze smaakcombinaties. Varieer dus vooral met ingrediënten die je lekker vindt. In dit geval mijn favoriet: chocolade en aardbeien, want ja die zijn ook weer in het seizoen. Smullen maar!

Ingrediënten:
50 gram havervlokken
300 milliliter Provamel plantaardig alternatief voor kwark
2 eetlepels cacao poeder
200 gram Hollandse aardbeien
2 theelepels cacao nibs

Hoe maak je deze plantaardige overnight oats?
Meng de havervlokken met de Provamel plantaardige kwark en de cacao in een ruime kom. Plaats de kom 6 uur in de koelkast, maar het liefste heel de nacht. Haal het mengsel uit de koelkast en schep over in een schaaltje. Was de aardbeien en verwijder de kroon. Halveer waar nodig en garneer de overnight oats met de aardbeien. Strooi tot slot cacao nibs over het geheel. Smakelijk!

IMG_9139 edit colour light focus

Borrel (hartig): Hangop met Ras el Hanout
Ras el Hanout betekent letterlijk: ‘het beste van de winkel’. Dit populaire Marokkaanse kruidenmengsel is van origine Noord-Afrikaans en is warm en intens van smaak. Perfect te combineren in verschillende gerechten. In deze hangop-variant worden de frisse en zachte tonen van de plantaardige kwark ondersteund door de warme en diepe tonen van de Ras el Hanout. Samen met verse groene kruiden een heerlijke combinatie met vers borrelbrood!

Ingrediënten:
1,2 liter Provamel plantaardig alternatief voor kwark
1/2 teen knoflook, geperst
1 theelepel citroenrasp
Sap van 1 citroen
2 eetlepels olijfolie
4 takjes verse peterselie
4 takjes verse koriander
2 theelepels Ras el Hanout kruiden

Hoe maak je deze plantaardige hartige hangop?
Plaats een zeef over een diepe kom, zorg ervoor dat de zeef de bodem van de kom niet raakt. Maak een schone theedoek nat. Hang deze in de zeef en giet hier de Provamel plantaardig alternatief voor kwark in. Zet de zeef met de kwark 6-8 uur in de koelkast. Zo haal je al het overtollige vocht uit de kwark. Pers ondertussen de knoflook, rasp de schil van de citroen en pluk de kruiden. Snijd de kruiden fijn en zet apart. Haal de kwark na de tijd uit de koelkast en voila je hebt nu hangop! Meng in een kom de hangop, geperste knoflook, citroenrasp, verse kruiden en de Ras el Hanout. Voeg de olie toe en meng door elkaar. Serveer direct!

IMG_9136 edit colour light focus

Dessert (ijskoud): Plantaardige frozen quark
De zomer komt eraan en dat betekent heel veel ijs: waterijs, schepijs, bananenijs en frozen yoghurt. Tijd voor iets anders: wij maakten frozen quark met het plantaardige alternatief van Provamel! Hiermee kan je oneindig variëren met verschillende toppings, zoveel je maar wilt! Denk aan vers fruit, noten, zaden en superfoods. Onze favoriet: frozen quark met geroosterde walnoten en honing. Easy does it.

Ingrediënten:
800 milliliter Provamel plantaardig alternatief voor kwark
20 gram walnoten
1 eetlepel honing

Hoe maak je deze plantaardige frozen quark?
De hangop maak je op dezelfde manier als bij de hartige dip: plaats een zeef in een diepe kom en hang hier een natte theedoek in. Giet de plantaardige kwark erin, plaats 6-8 uur in de koelkast en wees geduldig. Schep de hangop over in een kom, voeg de honing toe en plaats het mengsel 1-2 uur in de vriezer. Ondertussen verwarm je de oven voor op 180 graden Celsius. Plaats de walnoten op een met bakpapier belegde bakplaat en plaats voor 5 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat de walnoten afkoelen en hak ik grove stukken. Haal het ijs uit de vriezer en meng de walnoten hierdoor. Smullen maar!

IMG_9158 edit colour light

Heb jij een van onze plantaardige recepten met Provamel gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. Wij zijn ontzettend benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Soja kwark: vegan ontbijt, borrel en dessert
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!