Eén week per maand zet ik een groente in het zonnetje. Een week lang onderzoek ik deze groente en kook ik dagelijks een nieuw recept. Zo ken je aan het einde van die week de oneindige mogelijkheden van deze groentesoort. Deze maand is mijn keuze gevallen op paddenstoelen. Echte vegetarische lievelingen in alle soorten en maten waar je ongelofelijk veel mee kan!

Soorten en maten

  • Van alle paddenstoelen is de witte champignon de bekendste en wordt het meest gegeten. In Nederland eten we 1,2 kilo champignons per jaar. Het is de meest neutrale paddenstoel, waardoor je er veel kanten mee op kunt.
  • De kastanjechampignon lijkt op de witte champignon, maar is wat bruiner van kleur en heeft een nootachtige smaak. Hij bevat minder vocht, waardoor hij minder slinkt tijdens het bereiden.
  • De portobello is de reuzenversie van de kastanjechampignon. Hij is donkerder en is iets pittiger van smaak doordat hij langer rijpt. De hoed van een portobello kan twaalf centimeter groot worden. Door het formaat is hij heel geschikt om te vullen (dus dat ga ik deze week ook zeker doen!).
  • De oesterzwam heeft een zachte, vlezige smaak. De naam komt van de vorm die lijkt op een oesterschelp. Er zijn verschillende varianten: de gele heeft een nootachtige smaak, de zalmroze is iets zoetig, de bruingrijze is de meest gangbare met een zachte, haast romige smaak die lijkt op vlees, waardoor hij ook kalfsoesterzwam wordt genoemd.
  • De shiitake is een licht- of donkerbruine paddenstoel met een kruidige smaak die veel gebruikt wordt in Aziatische gerechten. Oorspronkelijk groeit de shiitake op bomen in Japan, maar in Nederland wordt hij geteeld op een mengsel van zaagsel, stro en water.

Gezond en slank
Paddenstoelen zijn calorie- en vetarm en rijk aan mineralen, vitaminen en vezels. Ideaal dus voor een volwaardig en bewust voedingspatroon! Zo bevatten paddenstoelen meer vitaminen B2 en B3 dan andere groenten. Deze vitaminen helpen je lichaam de energie die in je voeding zit op te nemen en ze zorgen voor een gezonde huid. De vezels in paddenstoelen zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en geven een voldaan gevoel, waardoor paddenstoelen ook goed zijn voor de lijn. Verder bevatten paddenstoelen: kalium (voor een gezonde bloeddruk), koper (voor een goede weerstand) en fosfor (voor sterke botten en tanden).

Experimenteren met paddenstoelen
Een gerecht met paddenstoelen (en geitenkaas) is vaak de eerste beste oplossing van doorsnee restaurants voor de vegetariër. Dit roept misschien een afgezaagde associatie op, maar wanneer eens wat verder durft te kijken dan de paddenstoelenrisotto zijn de mogelijkheden met paddenstoelen oneindig! Je kunt ze met van alles combineren: van boerenkool tot peer en van courgette tot linzen. Ze passen in salades, wraps, rijstgerechten en taarten. En dankzij alle smaken en vormen krijg je er werkelijk nooit genoeg van!

MeattheMushroom
Wil jij de allerbeste en allerlekkerste paddenstoelen proeven? Dat kan bij MeattheMushroom gewoon in Amsterdam! Dit is een jong bedrijf samen consumenten in contact wil brengen met bijzondere paddenstoelen zoals de Konings Oesterzwam en de Shiitake, die zij in Amsterdam Noord aan het IJ op duurzame wijze kweken. Op het terrein van New Energy Docks krijgen de paddenstoelen een speciaal plekje in omgebouwde zeecontainers met een goede klimaatbewaking en een duurzame onbespoten teelt waarbij alleen water wordt gebruikt en geen chemische middelen. Tevens wordt er geexperimenteerd met teelt op de restproducten van andere industrieen. Een uniek duurzaam en smakelijk initiatief dus! Maar er is meer: MeattheMushroom ontwikkelt nieuwe bronnen van eiwit op basis van deze paddenstoelen. Denk dus aan MushroomMeat en Paddospek! Hierover spoedig meer… Wil je in contact komen met deze bijzondere kwekerij voor een bezoekje of een workshop? Dat kan! Kijk op www.meatthemushroom.nl of www.facebook.com/meatthemushroom.

Meer over paddenstoelen
Alles wat je ooit zou wensen te weten over paddenstoelen vind je in de Veggipedia van het Groentenfruit Bureau. Voor de nieuwsgierige paddenstoelliefhebber zeker een kijkje waard!

portobello-mushroom-6a719676-a269-472b-ad65-0d5afce996e7-0-538x355

Summary
recipe image
Recipe Name
Paddenstoelen: vegetarische lievelingen
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!